Donja Gradina

Položeni vijenci na grobnom polju Topole za jasenovačke žrtve

11:43, 08.05.2021.
Izvor: Srna
Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, predviđeno je obraćanje predsjednika Srpske i Srbije, kao i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prije polaganja vijenaca služen je parastos srpskim žrtvama, te upućene jevrejska i romska molitva.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH - njih 74.642, a samo u logoru Jasenovac 19.432.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.