Nema više gledanja u nebo

Poljoprivrednici jednim klikom do informacija o vremenu i štetočinama

  • 27.11.2018. 10:13

Poljoprivrednici u Srpskoj više neće morati da gledaju u nebo kako bi odlučili hoće li u sjetvu, žetvu ili zaštitu usjeva i voćnjaka.

Domaće snage osmislile su aplikaciju uz pomoć koje će uz samo jedna klik na telefonu imati sve informacije o vremenskim uslovima i pojavi bolesti štetočina, koje će im omogućiti da blagovremeno djeluju. 

Novu aplikaciju razvili su stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a ratari je besplatno mogu preuzeti na Gugl pleju. 
"Osnovni segment aplikacije jeste mreža meteoroloških stanica koje su postavljene na terenu, na teritoriji RS. Podaci koji su izmjereni sa meteoroloških stanica slijevaju se na jedno mjesto, u softver koji smo razvili kroz ovaj projekat. Istovremeno, sa izmjerenim podacima sa meteoroloških stanica, sitem preuzima dvije meteorološke prognoze, na osnovu ovih podataka, govorim o ovim podacima koji su izmjereni, iz prošlosti, sa podacima koji su prognozirani za narednih sedam dana. Radi se simualcija razvoja, za sada pet, bolesti štetočina, i dobija se inforamcija o mogućem riziku, po poljoprivredne kulture na usjevima", pojasnio je Mirko Jokić, Ministarstvo poljoprivrede RS.

 U Ministarstvu poljoprivrede kažu da nastoje da prate trendove, te da je u skladu s tim redizajniran sajt Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. 

Jokić kaže da će aplikacija proizvođačima omogućiti da u svakom momentu imaju uvid u izmjerene i prognozirane meteorološke podatke sa 50 mjernih stanica širom Srpske. Poljoprivrednici će putem web i mobilne aplikacije moći naći mjernu stanicu koja je najbliža njihovoj parceli i odabirom jednog od 20 ponuđenih parametara vidjeti kakvo je vrijeme i kakvo se očekuje u narednih sedam dana. 

"Mislimo da ukoliko uzgajivači prepoznaju korisnost ovakvih apliakcija, u smislu da one imaju kapacitet da umanje troškove proizvodnje i da poboljšaju kvalitet, pa samim tim i cijenu poljoprivrednih proizvoda. Mislim da će one i biti prepoznate. U današnje vrijeme većina ljudi već zna da pogleda vremensku prognozu na mobilnom telefonu, a ono što je pravo pitanje jeste kolika je intenzivnost poljoprivrende proizvodnje odnosno koliko su poljoprivredni proizvođači spremni da koriste dostupne inforamcije, prije svega sa interneta", rekao je Jokić.

Što se štetočina tiče, apliakcija će nuditi pet modela, tako da softver prognozira čađavu krastavost i bakterioznu plemenjaču kod jabuke i kruške, jabučni savijač, te sivu trulež maline, jagode i vinove loze. 
Aplikacija detektuje i plemenjaču krompira i paradajza. Uz aplikaciju korišćenje pesticida će biti znatno redukovano, jer će proizvođači znati ciljano koji preprat da upotrijebe i kada, a tako će se izbjeći "odokativno" tretiranje biljaka na svakih sedam dana, što je do sada bio slučaj, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. 


"Naša ciljna grupa jeste, isključivo ona grupa uzgajivača, koja je dostigla određeni nivo proizvodnje, koja već vlada poznavanjem rada na računaru. Možemo da kažemo da su to uzgajivači, mlađe starosne dobi, ali nije  pravilo. U principu u našem regionu i generalno i drugim regionima gdje je poljoprivredna proizvodnaj zastupljena imamo već određenu grupu uzgajivača koja se nekako izdvojila po svom kvalitetu rada i rezultatima koje postiže i u razgovoru sa njima prepozant je kapacitet i postoji interesovanje za korištenje ovakvih tehnologija", pojašnjava Mirko Jokić.  


Period mirovanja na njivi i u voćnjacima, zaposleni u Resoru za pružanje stručnih usluga će iskoristiti da poljoprivrednike širom Srpske upoznaju sa postojanjem aplikacije i njenim korišćenjem. Rad na projektu počeo prije dvije godine instaliranjem primarne mreže meteoroloških stanica, nakon čega su u Resoru zapružanje  stručnih usuga,   zahvaljujući podršci UNDP-a i Ambasade Holandije u BiH povezali stanice u sistem.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)