Banjaluka

Poljoprivredni institut: Pašalić i Minasi otvorili rekonstruisane laboratorije

  • 30.09.2020. 12:42

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi otvorili su danas u Poljoprivrednom institutu u Banjaluci rekonstruisane, dodatno opremljene i akreditovane laboratorije za zaštitu bilja.

Pašalić je istakao da je dodatno opremanje i rekonstrukcija laboratorije izvršeno u okviru projekta koji je finansira Vlada Italije, kao i sredstvima iz podsticaja za opremanje laboratorija koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Vrijednost projekta rekonstruisanja laboratorija u BiH iznosi 2,4 miliona KM.

"Rekonstruisanjem i dodatnim opremanjem omogućeno je dalje proširenje akreditacije laboratorije, što doprinosi međunarodnoj kompetentnosti, kao i stvaranju uslova za poboljšanje sistema kvaliteta", rekao je Pašalić novinarima.

On je naveo da su rekonstrukcijom, dodatnim opremanjem i akreditacijom laboratorije stvoreni uslovi za kontrolu prisustva i sprečavanje unosa i širenja karantinskih i nekarantinskih regulisanih štetnih organizama na područje Republike Srpske, pomoću međunarodno priznatih metoda.

Pašalić je podsjetio da je ministarstvo koje predvodi za predstojeću jesenju sjetvu uvelo i novu mjeru regresiranja kupovine domaćih sorti strnih žita.

Minasi je naglasio da Vlada Italije podržava projekte značajne za razvoj društva.

"Doba pandemije virusa korona pokazalo je da moramo biti spremni da koristimo mogućnosti evropskog tržišta, naročito u poljoprivredi. Vjerujem da firme iz BiH mogu iskoristiti prednosti pristupa evropskom tržištu", rekao je Minasi.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja izrazio je zadovoljstvo što je laboratorija rekonstruisana, dodatno opremljena i akreditovana.

"Ostvarili smo značajan uspjeh jer nam je priznata nova sorta pšenice koja je nazvana "Julija". Ova sorta, koja ima veliki genetski potencijal, biće nosilac novog brenda - "BL sjeme". Izuzetno je važno da imamo domaću proizvodnju, a na tržište će po nižim cijenama biti plasirane značajne količine kvalitetnog sjemena", rekao je Trkulja. 
 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)