Novi Grad  

Poljoprivredne zadruge preuzele dostavna vozila 

  • 15.03.2019. 16:24

Direktori poljoprivrednih zadruga "Agrojapra" i "Agronova" iz Novog Grada preuzeli su danas po jedno novo dostavno vozilo ukupne vrijednosti oko 84.000 KM, za koja je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo 70 odsto sredstava, a opština i zadruge po 15 odsto.

Vozila su nabavljena u okviru programa podrške poljoprivrednoj proizvodnji koji Ministarstvo realizuje uz podršku Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD). 

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u ovom ministarstvu Danijel Egić rekao je da Vlada Srpske, resorno ministarstvo i lokalne zajednice pomažu udruženjima i zadrugama u poboljšanju njihovog poslovanja. 

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je u novogradskoj opštini poljoprivreda značajna djelatnost. 

"Trudimo se da učestvujemo u svim projektima koji mogu poboljšati stanje u poljoprivredi. Ovim zadrugama je problem bio transport proizvoda i nadamo se da je sada to riješeno", naveo je Drljača. 

Direktor poljoprivredne zadruge "Agrojapra" Nada Nešković Railić rekla je da će vozilo služiti za prevoz proizvoda iz zadružne pekare, uljare, mlina i sušare. 

Direktor poljoprivredne zadruge "Agronova" Darko Vujanović rekao je da će novo dostavno vozilo služiti za prevoz jagoda kooperantima "Prijedorčanke", krastavaca kornišona kooperantima njemačke firme "Kine", kao i pasulja, za šta je planirano da kooperativna proizvodnja bude pokrenuta ove godine. 

U narednom periodu biće isporučeno 26 steonih junica članovima Udruženja farmera po pojedinačnim cijenama od 3.950 KM. 

Od ukupne cijene, 50 odsto obezbijediće članovi Udruženja, opština 10 odsto i Ministarstvo 40 odsto. 

Osim toga, za Društvo pčelara Novi Grad u ovom programu biće obezbijeđena oprema za proizvodnju satnih osnova vrijednosti 25.510 KM, za šta će resorno ministarstvo izdvojiti 70 odsto, a opština Novi Grad i Društvo po 15 odsto.