Novi Grad 

Poljoprivredne zadruge dobijaju vozila

  • 01.02.2019. 12:25

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača potpisao je danas ugovore sa direktorima poljoprivrednih zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića Nadom Nešković Railić i "Agronova" iz Blagaj Japre Darkom Vujanovićem o nabavci po jednog vozila za ove zadruge.

Drljača je rekao da je vrijednost projekta koji zajedno finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opština Novi Grad i dvije zadruge oko 84 hiljada KM. 

"Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je 70 odsto sredstava, a opština Novi Grad i zadruge po 15 odsto. S obzirom da je jedan od bitnih segmenata poljoprivredne proizvodnje i transport, odnosno distribucija, nadamo se da će ovaj projekat pomoći zadrugama u razvoju njihove proizvodnje", rekao je Drljača. 

On kaže da je poljoprivreda značajna grana privređivanja u Novom Gradu, te da zato opština podrškom nastoji da ova oblast dođe na nivo ozbiljne produkcije. 

"Osim toga, značajna je i podrška resornog ministarstva, kako direktnoj proizvodnji, tako i projektima infrastrukture u seoskom području", naveo je Drljača. 

Railićeva kaže da je pomoć u nabavci vozila veoma značajna s obzirom na to da je zadruga "Agrojapra" udaljena od gradskog područja. 

Prema njenim riječima, ova zadruga, koja radi od 2000. godine, ima 30 zaposlenih od kojih su polovina žene, a prošle godine imali su više od 50 kooperantskih ugovora. 

"Za ovu godinu počeli smo potpisivanje ugovora za proizvodnju pšenice, raži, heljde, domaćeg kukuruza i sjemenske bundeve. Mi smo i partner mljekare "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice u organizaciji otkupa mlijeka, s tim da mljekara potpisuje ugovore sa proizvođačima", rekla je Railićeva. 

Vujanović je naveo da je zadruga "Agronova" osnovana prošle godine i da su trenutni članovi osnivači, njih šest. 

"Ranije smo, uglavnom, bili angažovani u transportu krastavaca kornišona za njemačku firmu `Kine` tri godine i u proizvodnji krastavaca za ovu firmu, pet godina. Od prošle godine smo angažovani i za prevoz jagode kooperanata `Prijedorčanke`", kaže Vujanović. 

On je rekao da će zadruga ove godine organizovati kooperativnu proizvodnju povrća u plastenicima i na otvorenom.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић