Bosanski Petrovac

Poljoprivreda glavni izvor prihoda povratnika

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2021. 20:47

Milorad Bjelić se u selo Bravsko kraj Bosanskog Petrovca vratio prije pet godina. Živi od svojih deset prstiju, bavi se stolarstvom i pčelarstvom. Projektom Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao dobio je devet hiljada i stotinu maraka koje će, kaže, uložiti u pčelarstvo.

"Momentalno imam 18 košnica, a ako Bog da krajem maja sljedeće godine, bar 50. Sad kad bih u ovom momentu imao tonu čistog meda, mjesec dana ne bi prošlo da ga ne prodam. Sad kad bih u ovom momentu imao tonu čistog meda, mjesec dana ne bi prošlo da ga ne prodam", rekao je Milorad Bijelić, povratnik u Bosanskom Petrovac.

Sir, kajmak i integralno brašno glavni su proizvodi koje poljoprivredno gazdinstvo Sladojević iz Ribnika plasira na domaće tržište, kaže Predrag Sladojević. Posao planira da proširi i uloži i u turističku ponudu na svom imanju. 

"Ovaj projekat nam je pomogao da unaprijedimo svoju proizvodnju da krenemo na turizam, odnosno seoski, agrarni turizam. Ulažemo u jednu staru djedovu kuću, renoviramo je za prijem turista na naše gazdinstvo", kaže Predrag Sladojević iz Poljoprivrednog gazdinstva "Sladojević".

Projekat samozapošljavanja Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao bio je prilika mnogima da pronađu lakši put prema razvoju svog posla. Projekat je finansijski podržala Evropska Unija. Svi učesnici su prošli obuku za pisanje projekata, a oni najbolji su dobili novčane nagrade.

"Oni najbolji čiji biznis planovi su najbolje ocijenjeni, njih 20, su dobili nagradu od 9100 maraka kojima su uspjeli realizoavati ono što su u biznis planovima naveli. Kroz projekat je podržano osam korisnika iz opštine Šipovo, osam korisnika iz opštine Ribnik, dva korisnika iz opštine Bosanksi Petrovac, vidite da je zainteresovanost ljudi bila velika", rekao je Bojan Ćulibrk, menadžer projekta "Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao".

Preko sto polaznika je učestvovalo na obukama i dobilo je sertifikate. U Etno selu Čardaklije nedaleko od Bosanskog Petrovca ugostilo je danas najboljih dvadeset.





Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.