Pojačana kontrola

Policija pronašla 12 migranata

  • 10.08.2018. 19:06

Za samo dva dana policija u Istočnom Sarajevu uhvatila je 12 migranata. Devetoro njih uredno je kupilo autobusku kartu od Rogatice do Sarajeva. Druga grupa je pješke, kroz šumu, pokušala da dođe do iste destinacije ili možda čak i dalje.

“Na području Istočno Sarajevo pronađeno je ukupno 95 migranata, a u avgustu mjesecu pronašli smo njih 15 koje smo odmah proslijedili Ministarstvu bezbjednosti kako bi oni preuzeli dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti", kaže Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo.

Zbog toga sve su češće kontrole putnih vozila. Pet prekršajnih prijava za krijumčarenje ljudi napisana su dvojici taksista iz Istočnog Sarajeva i trojici iz Sarajeva.

Najveći broj ilegalnih migranata policijski službenici zabilježili su na raskrsnici u Han Derventi koja vodi od Semberije i Višegrada, pa sve do Sarajeva.

Iz pograničnih, zapadnih i istočnih opština, migranti hrle prema jugu. U Trnovu su česti gosti, priča za ATV Ranko Granić. Kaže, ponekad se mogu vidjeti i po kafanama da sjede i piju kafu, a u prodavnice idu svakodnevno.

"Sad sam ih vidio u prodavnici, vidio sam ih preko mosta prema Delijašu sad kada sam prošao, većinom su muškarci, sad sam prvi put, interesantno, vidio i jedno žensko među njima, ulazili su u prodavnicu", kaže Ranko Granić, iz Trnova.

To što se iz Delijaša, gdje azilanski centar pod nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, migranti slobodno kreću, u Trnovu mnogima smeta. Zato kažu da najviše vole da je u blizini policija. 

“Kradu po trgovinama, stvaraju nered, a mi prividno gledamo da je to tako jednostavno", rekao je Nikola Ibrajić, iz Trnova.

"Da nije naše policije, ja ne bih vjerovala ni našem narodu pojedinom, a ne migrantima", poručuje Slavojka Bjelica, iz Trnova.

Koordinaciono tijelo koje je formirala Vlada RS za praćenje kretanja migranata uveliko radi. Za sada se ne zna koliko ima migranata u BiH, ali se zna da ih je svakim danom sve više, jer granična policija BiH, zbog nedostatka sopstvenog kadra ne može da pokrije sve pogranične dijelove.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина