Putem mobilnih telefona zakazuju se tuče

Policija i škole u sprečavanju vršnjačkog nasilja

  • 24.02.2019. 19:20

Mobilne telefone i društvene mreže učenici koriste i za zakazivanje tuče. U to su se uvjerili u teslićkoj Srednjoj školi „Nikola Tesla“.

Posljednji slučaj vršnjačkog nasilja u toj školi dogovoren je upravo mobilnim telefonom. Razlozi su bizarni. Tako su se učenici potukli zbog simpatije, a u prethodnom slučaju zbog školske klupe. 

"U smislu ranog sprečavanja mi smo tu gotovo nemoćni. Nemamo pravo oduzimati telefone, nemamo pravo čačkati po njima, nemamo pravo ništa u tom smislu da uradimo. I često sve ostane prikriveno mimo škole dok se sam čin ne desi", kaže Veljko Jotanović, direktor Srednje škole "Nikola Tesla" iz Teslića.

U samo 15 dana prijavljena su tri slučaja vršnjačkog nasilja u teslićkim školama. Najvažnije je da ta tri slučaja nisu povezana jedan sa drugim, poručuju iz Policijske uprave Doboj. Zato su pojačali saradnju policije sa zajednicom. 

"To je što više angažovanja policije u projektu školski policajac i posebno održavanje seminara i predavanja na temu vršnjačkog nasilja i u osnovnim i u srednjoj školi u Tesliću", kaže Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj.

Kada do vršnjačkog nasilja ipak dođe najvažnije je da se učenici zbrinu i obavijeste njihovi roditelji. Potom se alarmiraju svi. Od policije, Centra za socijalni rad, školskih pedagoga i psihologa, do timova za vršnjačko nasilje. 

"Dosta je učesnika u sprečavaju vršnjačkog nasilja i mislim da je to ozbiljan posao u kojem bi svako trebao revnosno da obavlja svoj dio kako bi imali što manje takvih problema", poručuje Veljko Jotanović.

Teslićani tvrde, sve ipak, počinje od kućnog vaspitanja. Porodica, kažu, ima ključnu ulogu.

"Greška do roditelja i nastavnika. Prvo je do roditelja i vaspitanja". 

"Pa se sve prenosi sa roditelja na djecu, neimaština i svašta nešto", mišljenja su građani. 

Smanjenje vladanja ili isključenje iz škole. To su dvije opcije koje poslije vršnjačkog nasilja najčešće ostaju školi. Odluku, kažu, donose nakon što sagledaju i pregledaju sve izvještaje. Vršnjačko nasilje se ne smije zataškavati, poručuju iz škole, jer sve se može vratiti kao bumerang.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм