Slijede rigorozne kontrole

Pogoršana epidemiološka situacija u Trebinju

  • 10.07.2020. 18:22

Od početka pandemije u istočnoj Hercegovini je registrovano više od 270 slučajeva virusa krona. U posljednje tri sedmice epidemiološka situacija je pogoršana. U skoro svim opštinama na jugu primjetan je rast broja zaraženih. U trebinjskoj Bolnici kažu da je situacija za sada stabila.

"Od 22 pacijenta koji trenutno leže četiri su na kiseoniku. Jedan je prilično težak. Jutros smo primili još jednog pacijenta koji po snimku pluća skoro da nema pluća mada po njemu bi se moglo reći da nije nešto težak pacijent", kaže Stanko Buha, v.d. direktora Bolnice Trebinje.

Na kovid 19 su pozitivna i tri zdravstvena radnika u Trebinju, koji su zarazu pokupili van ove ustanove. Dva hercegovačka epidemiologa stalno su na terenu. Građani su se očigledno opustili, pa ljekari upozoravaju na maksimalan oprez.

"Skoro 60% slučajeva u regiji Hercegovina je registrovano u prethodne 3 sedmice , vidimo da se virus zaista brzo širi. Moramo biti svjesni da smo mi odgovorni za to znači svaki građanin svaki pojedinac koj ne poštuje mjere dovodi do toga da se virus brže širi", kaže Julija Kralj, epidemiolog IZJZ Regije Trebinje.

"Nošenje maski u zatvorenom prostoru obavezno, molim vas držanje distance na otvorenom prostoru bez grljenja i ljubljenja, rukovanja.  Ako želite nekome da ukažete poštovanje neka to bude i duboki najdublji mogući naklon ali bez direktnog fizičkog kontakta", kaže Jelena Durić, epidemiolog.

Odzvonilo je žurkama i svirkama u Trebinju poručuju iz gradskog Štaba. Koliko je danas inspektori kreću u akciju i neće nikoga štedjeti poručuje gradonačelnik. 

"Upravo je stavljen akcenat na sve te lokale i restorane gdje je to vidljivo i uočeno i sve će se sankcionisati. odnosno vlasnici objekata će biti sankcionisati ako se ne budu pridržavali mjera koje su donešene", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Dnevno se u prosjeku testira oko 50 Hercegovaca. Ohrabruje informacija da su oporavljeni i prvi pacijeti u Ljubinju gdje je proteklih dana bilo i najteže.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм