Sjećanje na Četvrti bataljon vojne policije RS

Poginuli i ranjeni saborci nisu zaboravljeni

  • 26.05.2019. 19:21

Na spomenik “Slava srpskom borcu“ položeni su vijenci za poginule pripadnike Četvrtog bataljona vojne policije sarajevsko-romanijske regije. Formirali su ga pripadnici bivše JNA nakon zločina u Dobrovoljačkoj, a bataljon je ubrzo postao jedna od najelitnih borbenih jedinica VRS koja je djelovala širom Srpske. Maj je mjesec kada se policijski veterani prisjećaju palih saboraca.

"Imali smo poginulih 13 u vojsci Republike Srpske i osam u JNA, znači od 2.maja do kraja rata, 21 pripadnik je poginuo, a ranjenih je oko petnaestak," rekao je Danilo Beribaka, stariji vodnik Četvrtog bataljona vojne policije.

Ne smije se zaboraviti junaštvo pripadnika Četvrtog bataljona vojne policije, podsjećaju iz Udruženja veterana policije Republiek Srpske. Na obilježavanje godišnjice pozvali su i porodice poginulih saboraca. Danas je stigao i sin Mijata Gavrilovića, koji je imao 39 godina kada je stradao.

"Otac je bio pripadnik korpusne policje sarajevsko-romanijske regije, poginuo je 15. jula 1995.godine i evo drago mi je što je ovo postala tradicija i što se skupljamo na dan jedinice, da se ne zaboravi njihova žrtva i ovih ljudi koji su ostali živi, koji su dali svoj veliki doprinos za izgradnju Republike Srpske." kaže Svetislav Gavrilović. 

"Mi kroz naše udruženje želimo da sačuvamo sjećanje na našu jednicu, na naše poginule borce, a ovom prilikom smo ugostili i porodice naših boraca, kako bi im dali do znanja da oni nisu zaboravljeni," rekao je Dragan Pjević, sekretar Udruženja veterana vojne policije Republike Srpske.

U gradskoj upravi Istočnog Sarajeva kažu da je sjećanje na ratni put i poginule pripadnike Četvrtog bataljona zavjet koji ne smije da se prekine. 

"Oni su zaista u prethodnom ratu dali veliki doprinos, mnogo ih je i poginulo i stradalo i bilo ranjeno, tako da smatram da na ovaj način bar minimalno odgovaramo zadatku koji je pred svima nama," kaže Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Četvrti bataljon Vojne policije bio je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Napuštanjem kasarne "Viktor Bubanj" bataljon je izmješten prvo u Tvrdimiće, a poslije stacioniran u kasarni "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici. Jedinica je ugašena 2003. godine.