Podsticaji za zapošljavanje u Doboju

  • 02.01.2020. 19:06

Preduzeća raznih profila, od tekstilaca i poslastičara do proizvođača plastike, njih šest sa područja Doboja, zaposliće devet radnika.  Za to je iz gradske kase izdvojeno oko 60 hiljada maraka podsticaja. Ranko Bašić iz Podnovlja ima pet radnika a zahavljujući iznosu od 15 hiljada maraka, zaposliće još dva.

"Sredstva ćemo namijeniti za nabavku repromaterijala, odnosno uvođenja još nekih proizvoda u naš proizvodni program. Ambalaža je uglavnom namijenjena za domaće tržište naši proizvodni program su uglavnom vrećice od polietilena", kaže Ranko Bašić.

Isti iznos dobila je Vera Lukić Mišić. Takođe će zaposliti još dva radnika. Znači joj što će imati ljude koji će stati za još dvije mašine iako posla ima barem za još desetoro. 

"Mi trenutno šijemo radna odijela, imamo veliku potražnju, radio za izvoz puno smo traženi mada nam je malo manjak radne snage, jako teško", kaže Vera Lukić Mišić. 

Privrednici su ispunili uslove i prošli na drugom javnom pozivu za podsticaje. U dva kruga grad je uložio oko 106.000 maraka. 

"U prvom pozivu je to iznosilo 43. 000 ovom  drugom pozivu smo povećali da bi ouihvatili i zaposlili još veći broj ljudi", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

"Osim gradske uprave ovo finansira UNDP prkeo MEG projekta i to je dugogodišnja saradnja", kaže Ljubiša Lukić, odjeljenje za strateško planiranje i evropske integracije Doboj.

U prvom pozivu u okviru istog projekta,  zaposleno je sedam ljudi. Uglavnom su to bila preduzeća koja se bave proizvodno zanatskom djelatnošću.