Predstavništvo Republike Srpske u Austriji

Podrška radu klubova i udruženja koji okupljaju srpsku dijasporu

  • 05.08.2020. 15:22

U okviru aktivnosti koje se realizuju radi prevazilaženja izazova koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji pruža aktivnu podršku građanima Republike Srpske i srpskim udruženjima i klubovima koji djeluju u Republici Austriji. 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović obišao je juče u Lincu klubove i udruženja koji okupljaju srpsku dijasporu u Gornjoj Austriji, a tokom sastanaka sa predstavnicima udruženja i klubova razgovarano je o aktuelnim temama u vezi sa njihovim aktivnostima i programima.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno omogućiti da se održi kontinuitet u radu klubova i udruženja koji okupljaju srpsku dijasporu, te da se nastavi sa organizacijom različitih kulturnih i sportskih manifestacija u skladu sa mjerama koje su uvedene zbog pandemije virusa korona.

„Srpski klubovi u Austriji godinama predstavljaju mjesto na kojem se ujedinjuje srpska dijaspora, i kroz organizaciju brojnih manifestacija nastoje sačuvati naše običaje, kulturu i tradiciju. Zajedničkim naporima klubovi rade na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture srpskog naroda, ali i na uspješnoj integraciji u austrijsko društvo. Zbog toga je važno da pronađemo modalitete da se njihov rad i aktivnosti održe u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona“, rekao je Mladen Filipović.

Filipović je dodao da je tokom prethodnih dana održao sastanke sa predstavnicima klubova i udruženja u Beču i Donjoj Austriji, te da će tokom avgusta razgovarati sa predstavnicima klubova u ostalim austrijskim pokrajinama kako bi se identifikovali potencijalni izazovi i pronašla rješenja za njihovo nesmetano funkcionisanje. 

U saradnji sa Vladom Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji nastaviće da pruža podršku srpskim klubovima i udruženjima u realizaciji njihovih programa, kao i u kontaktima sa lokalnim zajednicama i institucijama u Austriji, a zajednički cilj je da se rad klubova i udruženja održi i unaprijedi, te da se nastavi sa aktivnostima koje su od značaja za brojnu srpsku zajednicu u Austriji.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић