Dobra vijest za poljoprivrednike 

Počinje podjela regresiranog goriva

  • 01.04.2019. 19:25

Stiže dobra vijest za poljoprivrednike. Počinje podjela regresiranog goriva, koje se može preuzeti na 40 pumpi u Republici Srpskoj. Cijena je i ove godine za 60 feninga manja od maloprodajne na benzinskim pumpama. Koliko to znači poljoprivrednicima najbolje zna voćar Dragoja Dojčinović.

"Dosta znači za poljoprivrednike, pogotovo jer je to došlo u momentu kada je najveća potrošnja goriva i najveća potreba. Došlo je u pravi čas, u sezoni, i ratarske i voćarske sjetve," kaže Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Pravo na regresirano gorivo imaju sva registrovana poljoprovredna gazdinstva u Republici Srpskoj. Iz ministarstva je odobreno 100 litara goriva po hektaru za prijavljene obradive površine i 30 litara po hektaru za livade. Za ove potrebe izdvojeno je sedam miliona maraka iz agrarnog budžeta. 

"U svaku opštinu gdje smo dostavili spisak korisnika dostavili smo i spisak distributera, tako da prilikom preuzimanja spiska tačno znate na kojoj opštinije koji distributer. Možda će čak i ovako permanentno dostavljanje spiskova dovesti do toga da neće biti gužvi, a pokrivenost sa distributerima je još povećana," rekao je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.  

U poređenju sa zemljama regiona količina i cijena regresiranog goriva u Republici Srpskoj nije na samom vrhu, ali poljoprivrednici su zadovoljni. Na 17 hektara obradive površine, voćari kažu da uštede više od hijadu maraka.    
 

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм