Banjaluka

Počela naučna konferencija "Srebrenica, stvarnost i manipulacije"

  • 12.04.2019. 10:10

U Banjaluci je počela međunarodna naučna konferencija o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja će danas i sutra okupiti eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, NJemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a održava se s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Skupu, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rada. 

U vezi sa konferencijom planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora. 

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine. 

Organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Тагови: