Gradiška

Ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save

  • 11.10.2019. 07:51

U Gradišci je danas ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save, što je jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Ceremoniji su prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Republike Vjekoslav Petričević.

Ozvaničenju početka radova prisutvovali su i zamjenik ministra komunikacija i prometa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, te evropski povjerenik za mobilnost i promet Violeta Bule.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

Тагови: