Republički Zavod za statistiku

Početi pripreme za popis stanovništva što prije

13:25, 26.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Republičkom zavodu za statistiku smatraju da što prije treba početi pripreme za određivanje termina narednog popisa stanovništva u BiH, organizovanje i način sprovođenja, kao i obezbjeđivanje sredstava za realizaciju ove najvažnije statističke aktivnosti.

Iz Zavoda kažu Srni da su u toku aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do odluke o tome kada će popis stanovništva u BiH biti sproveden, a u tome posebno važnu ulogu imaju institucije vlasti na nivou entiteta i zajedničke institucije BiH. 

U Zavodu kažu da tri statističke agencije zajednički razmatraju na koji način bi bilo najbolje sprovesti popis kako bi bile otklonjene poteškoće iz prethodnog. 

"Sagledavajući dosadašnje iskustvo, kao i iskustva drugih statističkih institucija smatramo da je moguće da se skrati vrijeme organizovanja narednog popisa u odnosu na ono koje je bilo neophodno za prethodni", kažu u Zavodu. 

Kao i prethodni, i naredni popis biće obavljen uz poštivanje međunarodnih statističkih standarda i u saradnji sa Evrostatom, rekli su Srni u Zavodu. 

Republički zavod za statistiku, Federalni zavod za statistiku i Agencija za statistiku BiH, u okviru projekta IPA 2015, uključeni su u aktivnosti komponente "Priprema popisa stanovništva, domaćinstava 2021". 

Iz Republičkog zavoda za statistiku podsjećaju da je do sada održano nekoliko sastanaka Grupe za tehničku koordinaciju popisa, ekspertska misija za procjenu stanja u vezi sa popisom, te konferencija "U susret popisu 2021" i radionica "Upotreba elektronskih uređaja za prikupljanje popisnih podataka". 

Na sastanku Grupe za tehničku koordinaciju popisa koji je, u prisustvu predstavnika statističkih agencija zemalja regiona, nedavno održan u LJubljani, predstavljene su aktivnosti na pripremi popisa, razgovarano je o strategiji komunikacije, obezbjeđenju IT okruženja, pilot-popisu i osiguranju kvaliteta. 

Dileme o načinu sprovođenja popisa prisutne su, ne samo u BiH, nego i u zemljama okruženja. 

Posebno se razmatra provođenje popisa na bazi registra stanovništva, uz korištenje svih ostalih administrativnih izvora, što bi trebalo da omogući vrlo jednostavno i efikasno obavljanje popisa stanovništva. 

"Nastojanje je da popisi 2031. godine u Evropi, pa i u BiH, budu na bazi registra stanovništva", naveli su iz Zavoda. 

Iz Zavoda podsjećaju da su popis stanovništva i popis poljoprivrede najsloženija i najznačajnija statistička istraživanja, dodajući da je, kada je riječ o popisu poljoprivrede, dogovor rukovodilaca tri statističke institucije da se ova statistička aktivnost sprovodi na osnovu jedinstvene metodologije usklađene sa EU regulativom. 

Naredni popis stanovništva u BiH trebalo bi da bude održan 2021. godine. 

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH sproveden je od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Republika Srpska je odbacila rezultate koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer nisu vjerodostojni, te je, na osnovu zakona koji je usvojila Narodna skupština Srpske u decembru 2016. godine, objavila svoje rezultate popisa.