Počeo upis u srednje škole, učenici mogu da biraju i između 23 deficitarna zanimanja

  • 14.06.2021. 18:53

Od malena, Andjela Prolić se vidjela i zamišljala u bijelom mantilu i sa stetoskopom oko vrata - danas je došla da taj san i ostvari. Svjedočanstva puna petica predala je u banjalučku Medicinsku školu.

- Voljela bih da ostanem ovdje i vjerovatno da završim neki fakultet Medicinski naravno – kazala je Anđela Prolić iz Banjaluke.

Prvog dana upisa u srednje škole, jedna od najposjećenijih adresa je upravo ona Medicinske škole u Banja Luci. Do podne su upisali planirana 192 učenika, u osam odjeljenja - četiri medicinskih tehničara, po jedno zubno-stoamtoloških, ginekološko-akušerskih, fizioterapeutskih i laboratorijsko-sanitarnih tehničara.

- Svima je jasno da ovo zanimanje i ova škola na dobrom glasu i da imamo uvijek veliki broj učenika, veliko interesovanje tako da i ove godine se tradicija nastavlja – rekao je Mirko Jović, direktor Medicinske škole Banjaluka.

Smjerovi u Medicinskoj i Ekonomskoj školi u Prijedoru su takođe među poželjnijima kod budućih srednjoškolaca.

- Izabrala sam smjer fizioterapeut u Medicinskoj školi. Zašto baš taj smjer? Pa sviđa mi se i željela bih da se bavim sa tim smjerom – istakla je Marija Muzgonja.

Mnoge škole širom Republike Srpske nadu polažu u deficitarna zanimanja - njih 23, u 33 škole u 22 grada i opštine. Planirano je da ih upiše ukupno 756 učenika.

- Od ove školske godine imamo dva deficitarana zanimanja - to su tehničar modelar obuće i dizajner modni tehničar. Naravno da će oba ova zanimanja biti stipendirana od strane Vlade RS – naglasila je Sanela Praštalo, direktor Politehničke škole.

Poslodavci kažu da su jedva dočekali da se ozbiljnije krene u priču sa školovanjem kadrova koji su neophodni tržištu rada.

Pred budućim srednjoškolcima je teška odluka da shodno uspjehu u osnovnoj školi, upišu željeno zanimanje prema talentima i afinitetima koje imaju, ali i da biraju buduće zanimanje koje će im po završetku škole dati posao i hljeb u ruke.

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм