Simbol stradanja Srba

Počelo obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari

  • 30.06.2019. 10:43

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici danas su, povodom obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari, položeni vijenci.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, Neđo Trninić, Srđan Rajčević, Lejla Rešić i Petar Đokić. 

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici vjence su položili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Andrea Dorić, Dragoslav Kabić, Perica Bundalo i Mirko Sovilj, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc. 

Vijence su položile i brojne delegacije, među kojima SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske i Srbije, grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza veterana, Udruženje žena žrtva rata Republike Srpske, banjalučke kancelarije OEBS-a i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH. 

Polaganju vijenaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a slijedi obraćanje zvaničnika i umjetnički program. 

Obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari prisustvuje i više stotina građana poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva. 

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић