Vlada i resorno ministarstvo su izdvojili 3,1 milion maraka

Počeli radovi na sistemu odbrane od poplava

  • 03.10.2018. 19:52

Mašine su na terenu, a Srpčani će konačno moći da odahnu, jer su radovi na sistemu odbrane od poplava zvanično počeli. Za sanaciju dijela savskog nasipa u ovoj opštini, Vlada i resorno ministarstvo su izdvojili 3,1 milion maraka. 

Ministar Stevo Mirjanić ističe da ukupna ulaganja u revitalizaciju sistema za zaštitu od poplava u Srpskoj iznose oko 190 miliona KM. Sve bi kaže, trebalo da bude realizovano do sljedeće godine.

"Ovdje danas mi smo započeli radove na saniciji savskog nasipa u dužini oko 5,2 kilometra i vrbaskog nasipa oko četiri kilometra gdje je izdvojeno 3,1 milion maraka. NA području Srpca već do sada je izdvojeno oko 8, 5 miliona KM u revitalizaciju hidromelioracionih sistema", kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Mještani srbačkih naselja koja su stradala u ovogodišnjim poplavama nadaju se da se martovski scenario u njihovim domovima više neće ponoviti.

Kraju borbe sa poplavama i bujičnim vodama koje prouzrokuje svaka veća kiša nadaju se i lokalne vlasti. 

"Područje i opština koja je zaista izložena problemu poplava i da će samom realizacijom ovogh projekta štete biti znatno umanjene i sama preventivna funkcija ovog projekta doći do izražaja", kaže Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Srbac je jedna od opština na potezu od Kozarske Dubice do Bijeljine, na kojem se rekonstruiše savski nasip. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da majske poplave od prije četiri godine nikako ne smiju da se ponove.

"Bavimo se time sistematski. U čitavoj Republici se rade ovakvi nasipi i mislim da će i mislim da će to biti dovoljno dobro da budemo sigurni i stabilni", kaže Dodik.

Na području Srpca je u toku i obnova crpnih pumpi za koje će biti izdvojeno oko dva i po miliona maraka. Sistemi zaštite od poplava su jedan od dva najvažnija projekta u Srpskoj u koje će biti uložena velika sredstva iz budžeta Vlade.