Banjaluka

Počeli "Dani Srbije u Srpskoj"

21:37, 10.10.2019.
Izvor: Srna
Baletskom predstavom "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda večeras je u Banjaluci otvorena manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj", u okviru koje će do 24. oktobra u gradovima širom Srpske biti predstavljen bogat kulturno-umjetnički program Srbije.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što će se Srbija u okviru ove manifestacije predstaviti publici u Srpskoj reprezentativnim djelima svoje kulture.

"Ovo je divan povod i prilika da uživamo u dobrim i lepim delima kulture, te da još više ojačamo našu saradnju", rekao je Nikolić novinarima prije otvaranja manifestacije.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Asja Drača Muntean rekla je da se značaj ove manifestacije ogleda u jačanju veza Srpske i Srbije.

"Želimo da produbimo veze Srbije i Srpske, imamo značajne planove, te očekujem da ćemo sledeće godine imati značajne zajedničke programe i koprodukcije", rekla je Muntean.

Upravnik Narodnog pozorišta Beograd Ivana Vujić Kominac rekla je da je gostovanje baletskog ansambla tek početak dobre saradnje dva nacionalna teatra.

"Verujem da se ona neće zaustaviti samo na razmeni gostovanja, nego da će podrazumevati i koprodukcije, koje će spojiti energije našeg i pozorišta Srpske", rekla je Vujićeva.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Beograd Konstantin Kostjukov rekao je da je predstava "Ko to tamo peva" napravljena 2004. godine, te da nije bilo lako film prenijeti na pozornicu.

"Olakšavajuća okolonost nam je što je muzika kvalitetna i što govori mnogo umesto reči, a naši plesači, kojih je ukupno 37 u ansamblu, to odlično izvode i mislim da će publika biti zadovoljna", rekao je Kostjukov.

Otvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Srebrenka Golić, ministri u Vladi Srpske, direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković, te predstavnici kulturnog, političkog i društvenog života.

Program "Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljen sutra koncertom kvarteta Beogradske filharmonije u Domu kulture u Bratuncu, dok je dan kasnije predviđen nastup Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac", u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Ansambl "Venac" nastupiće u nedjelju, 13. oktobra u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, a istog dana u Kulturnom centru u Trebinju biće održan koncert kvarteta Beogradske filharmonije.

"Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljeni 16. oktobra koncertom Srbskih pravoslavnih pojaca u Kulturnom centru Trebinje, a 18. oktobra u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Završna manifestacija biće u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci gdje će 24. oktobra biti otvorena izložba Galerije Matice srpske - "Evropski fenomeni".

Organizator "Dana Srbije u Srpskoj" je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.