Prijedor

Počela vakcinacija protiv gripa

  • 31.10.2018. 14:21

U Higijensko-epidemiološkoj službi prijedorskog Doma zdravlja danas je počela vakcinacija protiv gripa, a ova zdravstvena ustanova dobila je 1.000 doza vakcina.

Epidemiolog Milica Otković rekla je Srni da će se vakcinacija odvijati radnim danima od 7.00 do 14.00 časova. 

"Praksa je pokazala da se u našem domu zdravlja godišnje protiv gripa vakciniše oko 1.000 ljudi, među kojima je najviše penzionera, odnosno lica starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika", navela je Otkovićeva. 

Pacijenti koji su na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, oni koji su imali operacije na srcu, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, te ona oboljela od cistične fibroze oslobođeni su plaćanja participacije koju obezbjeđuju Fond zdravstvenog osiguranja i Institut za javno zdravstvo Srpske. 

Plaćanja vakcinisanja oslobođene su i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od side, kao i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, te oboljeli od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine. 

Osim vakcina za ove kategorije, u Prijedor je stigao i određen broj komercijalnih vakcija za ostale građane koji su zainteresovani za ovaj vid zaštite, a njihova cijena iznosi 22 KM.

Тагови: