Cvijanovićeva i Radojičić obišli gradilište

Počela rekonstrukcija Banskog dvora

  • 04.10.2018. 19:28

Do proljeća iduće godineć trebalo bi da zasija u punom sjaju. Počela je rekonstrukcija, postavljene su skele, zaštitne zavjese, a građevinci su se uhvatili alata. Za obnovu Banskog dvora Vlada Srpske izdvojila je 2,5 miliona maraka.

"Mi smo već počeli da kreiramo određene programe koji se odnose i na unutrašnje kompletno preuređenje da tako kažem. Biće tu obimnih i velikih zahvata i ono što mogu reći da će Vlada stajati na raspolaganju kad se uđe i u tu fazu," rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.


"Druga faza podrazumjeva vanjsko uređenje, zamjenu stolarije, fasada, kipovi, balkoni, kamne prilazi, stpeništa i ambijentalna rasvjeta. Rok za izvođenje ovih radova je nekih pet mjeseci, s tim što treba imati u vidu da ulazimo u zimksi period. Neka moja optimistična procjena da bih volio da vidimo Banski dvor u obnovljenom licu za dan grada, 22. aprila 2019.godine," kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Prethodno je Banski dvor dobio novi krov, za šta je izdvojeno 514 hiljada maraka. Time je zaštićen od daljeg propadanja, jer je proteklih godina zbog prokišnjavanja pretrpio veliku štetu i mnogo unutrašnjeg prostora je neupotrebljivo.  Početak obnove je istorijski za ovu ustanovu, ali i za kulturu i umjetnost Republike Srpske, jer je osnovni preduslov da Banski dvor živi u punom kapacitetu njegova temeljna sanacija. 

"Moram reći da me iskreno raduje što paralelno uz porogramsku obnovu i veliki broj reprezentativnih sadržaja, koje je Banski dvor organizovao u prethodnih godinu i po dana, evo i danas svjedočimo značajnom početku faze građevinske obnove zgrade Banskog dvora," kaže Mladen Matović, direktor banskog dvora 

Izvođač radova je beogradska firma "Koto" koja je radila i rekonstrukciju krova Banskog dvora. Arhitekte i građevinci imaće pune ruke posla, jer je riječ o obimnim radovima, koji su prilagođeni stepenu zaštite objekta. Kulturni centar Banski dvor izgrađen 1932. godine i mora potpuno zadržati autentični izgled, zbog čega je i postavljen šestomjesečni rok za završetak radova.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм