Geodetska uprava Bijeljina

Počela predavanja o zaštiti imovine Srba u Federaciji

  • 22.08.2018. 13:57

U mjesnim zajednicama u Bijeljini od danas će biti organizovana predavanja o postupku izlaganja podataka na javni upis u prava na nepokretnostima, kao i o zaštiti srpske imovine u FBiH, najavio je šef bijeljinske Područne jedinice Republičke uprave za geodetske poslove Zoran Perić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će predavanja o zaštiti srpske imovine u FBiH biti održana u svim sredinama u kojima postoji raseljeno stanovništo. 

Prema njegovim riječima, predavanja će držati eminetni stručnjaci iz oblasti imovinskog prava iz Republičke geodetske uprave kako bi stanovništvi pojasnili i približili ovaj, kako je ocijenio, pozitivan projekat Vlade Republike Srpske i Republičke uprave za geodetske poslove. 

"Nastojaćemo da im u potunosti pojasnimo zbog čega ovo radimo, jer su kod nas zemljišne knjige poprilično neažurne, a katastarska evidencija je dobro uređena", rekao je Perić. 

Prema njegovim riječima, putem postupka izlaganja podataka na javni uvid biće moguće uštedjeti značajna finansijska sredstva, čak do nekoliko hiljada KM, jer će se izbjeći notarski ugovori, da se izvrši poklon imovine, prenosi imovine koji neće biti opterećeni plaćanjem usluga. 

On je napomenuo da je cilj projekta da se napravi jedinstvena evidencija kojom će se izbjeći odlazak po posjedovni list i zemljišno-knjižni izvadak, ponaosob. 

"Tada će postojati jedan posjedovni list nepokretnosti kao jedan papir u kojem će stajati svi podaci o imovini na jednom mjestu", rekao je on. 

Perić je naveo da će stanovništvu osim ovoga biti pojašnjeno i šta mogu učiniti sa nekim dijelovima parcela ili lokalnim putevima od kojih oni nemaju ništa, a kojih mogu da se odreknu u korist lokalne zajednice. 

Perić je istakao da je ovaj proces u Bijeljini počeo 2014. godine a da je trenutno izlaganje podataka završeno u sedam katastarskih opština. 

"Završeno je izlaganje u tih sedam katastarskih opština, ali nije još rađeno na objavi podataka, a sa čime će se početi od mjesne zajednice Triješnica", rekao je Perić. 

On je naveo da postoje brojni prigovori stanovništva koje treba dodatno završiti, a nakon čega će sve katastarske opštine ići u javnu objavu. 

Komentarišući situaciju u vezi sa stanovima u gradu Bijeljina koji nisu uknjiženi desetak i više godine, Perić je novinarima rekao da je to prije svega obaveza investitora koji bi trebalo da dokumentaciju o zgradi dostavi i u katastar i u gruntovnicu. 

"Prema toj dokumentaciji nikada se nije dogodilo da ne uknjižimo određeni objekat", naveo je Perić. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?