Počela obnova zadužbine Nemanjića u Zavidovićima

  • 17.09.2020. 10:20

Počela je obnova srednjovjekovnog pravoslavnog manastira Udrim u opštini Zavidovići u FBiH, rekao je danas Srni administrator manastira protojerej stavrofor Zoran Živković.

Tri vijeka nakon što je porušena zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka, izvođač radova na obnovi konzorcijum Koto počeo je juče radove čiji je rok za izvođenje, prema ugovoru, osam mjeseci, naveo je otac Živković.

"Radovi iz prve faze ugovora finansiraju se dobrovoljnim prilozima vjernika, prilozima vjernika iz Amerike i Kanade, kao i sredstvima koja smo dobili od federalnog Ministarstva prostornog uređenja", rekao je paroh zavidovićki.

On je naveo da će građevinski nadzor nad izvođenjem radova vršiti firma Stilprojekt iz Zavidovića, a, prema odluci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručni konzervatorski nadzor će vršiti arhitekta Lamija Abdijević iz tog zavoda.

"Sa izvođačem je potpisan okvirni sporazum za sve radove, a na osnovu tog sporazuma potpisan je prvi pojedinačnim ugovor za prvu fazu radova", pojasnio je protojerej-stavrofor Živković.

Ugovor su potpisali 7. septembra otac Živković i Јovica Blagojević, direktor predstavništva beogradske firme Koto u Banjaluci, koja je izvođač radova. Ovaj istorijski dokument potpisan je na samom lokalitetu, ispred manastira Udrim.

Uprava manastira Udrim je prošle godine pokrenula proceduru za dobijanje dozvole za obnovu, te je nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih odobrenja, konačnu dozvolu dobila u martu ove godine.

"S obzirom na to da je riječ o manastiru koji se nalazi na listi spomenika kulture, federalno Ministarstvo prostornog uređenja je, na osnovu ispoštovane procedure, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, te Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika izdalo konačno odobrenje za građenje koje je pravosnažno od marta. Eparhijski Upravni odbor Mitropolije dabrobosanske dao je odobrenje na glavni projekat rekonstrukcije i restauracije manastira Udrim", naglasio je paroh Živković.

Za obnovu ovog nemanjićkog hrama neophodna je podrška jer je riječ o veoma obimnom i skupom poslu.

Svi prilozi za obnovu manastira Udrim mogu se uplatiti na žiro račun Pravoslavne mitropolije dabrobosanske, manastir Udrim u Gostoviću broj 161 0000 205 160 055 otvoren kod Rajfajzen banke.

Uplata priloga iz inostranstva može se izvršiti prema sljedećim instrukcijama Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Ovaj manastir je posvećen Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Poslije rušenja, manastir nikada nije obnavljan.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија