Beč

Počela nova školska godina u Prosvjetinoj školi srpskog jezika

  • 05.10.2019. 19:29

Nova školska godina je stigla i za srpske mališane u bečkoj Prosvjetinoj školi srpskog jezika. Najmlađi su se obradovali prvom danu škole.

Pričaju, uvijek se raduju nedjelji, jer tada se okupe na času srpskog jezika u Hramu Sv. Save. Poznavanje dva pisma, posebno ćirilice, kažu, pravo je bogatstvo. Uz redovno gradivo dobiju i par lekcija o lijepom ponašanju.

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta ima dugu tradiciju, traju već 117 godina. Za sedam godina, koliko se u Beču održava nastava, kroz Prosvjetinu školu je prošlo oko 4000 đaka. Ove godine ih je 300. Djeca koja vuku korijene s obje strane Drine ovdje su ujedinjena na času Moja otadžbina Srbija i Srpska.

Prvom času su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Nastavnike i mališane obradovali su ćiriličnim izdanjima školskih lektira od drugog do petog razreda osnovne škole. 

Srpska kultura je jedinstvena. Ona ne poznaje granice, važno je jedinstvo srpskog naroda, ma gdje on živio, poruka je iz Ministarstva.

Institucionalna podrška od velikog je značaja srpskom narodu u Beču. Kažu, dosta pomoći za Srbe u dijaspori stiže iz matice. Ipak, potrebe rastu, pa očekuju veću pomoć u skorijem periodu.
 

Тагови: