Radnicima u pravosuđu, policiji, prosvjeti i upravi Srpske

Počela isplata zaostalih naknada za prevoz

  • 10.09.2018. 19:17

Na račune radnika u prosvjeti, pravosuđu, upravi i policiji Srpske, koji su do posla putovali više od četiri kilometra, počela je i isplata zaostalih naknada za prevoz iz 2016. godine. Vlada Srpske izmirila je i obaveze iz prethodnog perioda za ostala lična primanja, a potpisivanjem drugog memoranduma sa četiri Sindikata obavezala se da će zaostale naknade isplatiti u šest rata. 

U Sindikatu uprave kažu da su im neutužene obaveze iz prethodnog perioda isplaćene još uz julsku platu i očekuju da zaostale dobiju do kraja godine. 

"Isplaćena su dugovanja koja su bila prema radnicima i evo već od avgustovske plate krenuli su sa izmirivanjem i po memorandumu koji je potpisan u februaru mjesecu između budžetskih sindikata i Vlade Republike Srpske", kaže Božo Marić, Sindikat uprave Republike Srpske.              

U Sindikatu obrazovanja kažu da im je većina prethodnih dugovanja isplaćena još u maju. Ministarstvo prosvjete i kulture evidentira i radnike kojima po bilo kom osnovu prethodna dugovanja nisu isplaćena. Uskoro bi, kažu, trebalo da budu dosenese i odluke za radnike koji su svoje naknade tražili posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

"Ostali su još neki slučajevi koje treba riješiti u narednom kratkom periodu, razumnom roku. Što se tiče nastale štete koja je nanesena radnicima u obrazovanju i kulturi, koju pokušavamo da nadoknadimo nakon odluke Ustavnog suda, taj drugi memorandum je počela realizacija, a on bi trebalo da bude završen do kraja ove godine", kaže Dragan Gnjatić, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrđuju da su za isplatu naknada našli mjesta u budžetu. Do kraja godine izmirice sve obaveze.

"U rebalansu budžeta za 2018. godinu je planiran iznos od 8,7 miliona konvertibilnih maraka za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda. Riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu", kažu iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Radnici koji su do posla putovali više od četiri kilometra, a nisu koristili javni prevoz, prije Odluke Ustavnog suda, dobijali su svega pola naknade troškova. Ustavni sud zaključio je da interni propisi nisu bili usklađeni sa Zakonom o radu, Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu Srpske, pa ni Ustavom.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)