Počela distribucija paketa podrške nevesinjskim proizvođačima krompira

  • 06.04.2020. 19:58

Čuvenog "Nevesinjskog krompira" ne smije faliti, ove godine povučeno je brazda više nego ikad. A danas je podijeljeno i blizu 80 tona sjemena, sve zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Nevesinjski proizvođači zadovoljni, nisu ni slutili da će sjeme dobiti u pola cijene.

"Zadovoljni smo i ovo je dobro. Koliko vi zasadite krompira? Pa odakle znam 5-6 duluma do 10 zavisi od godine. Koliko je teško da se proizvede dobar nevesinjski krompir? Nimalo, mašinama se sve radi", rekao je Velemir Spremo, proizvođač krompira.

"Značajno je ovo u dobroj mjeri. Mislim da će se ovaj plan sprovesti i naredne dvije godine i cilj je da svake godine bude što više proizvođača", istakao je Miloš Kravić, predsjednik Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira.

Biznis plana "Proizvodnja povrća na otvorenom polju" je u sklopu IFAD projekta koga provodi Ministarstvo poljoprivrede Srpske. Osim krompira, posadiće se i više luka, a praviće se i novi plastenici, samo u Nevesinje kroz ovaj projekat je stiglo 221.000 maraka.

"Ifad je učestvovao sa 40% sredstava u ovom projektu i plus 10% ako je nosilac gazdinstva žena ili muškarac mlađi od 35 god. Opština Nevesinje je učestvovala sa 10% i proizvođaču je ostalo da plati 40% ili 50%", naglasio je Bojan Grahovac, Ifad konsultant za provođenje poslovnih planova.

"Radi se o paketima sjemenskog krompira sa pripadajućim zaštitnim sredstvima i đubrivom. Ukupno je podijeljeno 79 paketa za korisnike", istakao je Siniša Bratić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Nevesinje.

U svakom paketu podjeljenom danas bila je tona sjemenskog krompra. Prošle godine u Nevesinju je krompir zasađen na 300 hektara, a na kraju je izvađeno 6.000 tona čuvene nevesinjske krtole.

Kako kažu proizvođači, nevesinjske krtole ove godine neće faliti. Samo zahvaljujući ovom projektu biće zasađeno 40 hektara više nego prošle godine. 

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина