Tri statističke institucije

Počela anketa koja će obuhvatiti 60 hiljada domaćinstava u BiH

  • 17.09.2019. 19:37

Anketiranje  građana počelo  je  na čitavoj teritoriji BiH. 128 anketara iz tri statističke institucije BiH uskoro će pokucati na vrata naših domova.

Ukoliko vam se desi da vam neko pozvoni na interfon i zamoli vas odgovorite na kratku anketu, to su, najvjerovatnije, anketari iz statističkih agnecija, koji su vas odabrali metodom slučajnog uzorka. Bićete jedno od 60 hiljada domaćinstava koje su odabrali. Upitnik se sastoji od 13 pitanja, a samo neka su o imenu i prezimenu, datumu rođenja, polu, obrazovanju. Podaci koji se uzmu biće strogo povjerljivi i služiće samo u statističke svrhe.

Anketari  građani mogu  da očekuju svakog radnog dana od devet do 21 čas. Anketu je moguće i odbiti  Međutim, iz nadležnih insitucija apeluju da to ne rade, jer će korist od anketiranja imati cjelokupna zajednica.

"Projekat traje tri godine, kroz 12 kvartala, danas je počeo prvi kvartal i popisivanje će da traje 22 dana. U Republici Srpskoj popisivanje vrše 42 anketara. Planirano je da obi]u oko 30 hiljada domaćinstava u 51 jedinici lokalne samouprave", kaže Ognjen Ignjić, odnosi s javnošću Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Cilj anketiranja je da statističke institucije u BiH prvi put nakon deset godina dobiju novi okvir uzorka za sva druga statistička istraživanja. Podaci kojima statističari sada raspolažu su zastarjeli, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

"U okviru postojećih statistika mi uvijek proširujemo neke indikatore. Recimo, po pitanju obrazovanja, po pitanju radne snage ili bilo kojeg drugog istraživanja koja mi koristimo i sve podatke koje mi prikupimo isključivo služe, znači, statističkim institucijama da mi možemo sve druge statistike koje radimo putem ankete, da možemo raditi na temelju tog uzorka", kaže Mirsada Adembegović, Agencija za statistiku BiH.

Novina je i da su papirni upitnici prošlost, jer po prvi put anketari kotiste laptope i softver za direktan unos podataka. Zbog toga će odogovaranje na anketu trajati samo nekoliko minuta, uvjeravaju iz Agencije. Projekat anketiranja će u prvoj fazi finansirati delegacija Evropske Unije u BiH.

Тагови:
  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)