Poboljšati status slijepih i slabovidnih lica u Srpskoj

  • 15.10.2019. 20:13

Šetnjom do centra grada, autobusom do biblioteke, pa dalje na druženje, slijepa i slabovida lica su prošla ulicama Banjaluke i tako obilježila svoj dan. 

Njihov položaj u Republici Srpskoj, kažu, nije na zavidnom nivou i ima mnogo prostora za poboljšanje. Ipak, među njima ima onih koji su se izborili za bolji položaj u društvu. Radmila ima samo 20 odsto vida, ali nikada nije dopustila da je to sputava. Trenutno je zaposlena u hotelu. 

"Ovo drugo da li sam radila ili sezonski ili nešto kao pomoćnik, jako je teško bilo da nekome bilo šta uradite, a ne vidite, nema šanse, ali hvala sada mojim poslodavcima sadašnjim", kaže Radmila Đukarić.

Nabavka pomagala, arhitektonske barijere, zapošljavanje, između ostalih su problemi sa kojima se bore. I o invalidninama bi se dalo diskutovati, kažu u Gradskoj organizaciji.

"Kada je u pitanju lična invalidnina, kažem i na tome ćemo raditi i svakako bićemo zavisno od situacije.  Ako vidimo da ima pomaka i razumijevanja, bićemo zadovoljni, ako ne, pribjegavaćemo svim demokratskim metodama kada su u pitanju ostvarivanja naših ljudskih prava", ističe Miroslav Mandić, predsjednik GO slijepih Banjaluka.

Ima i dobrih rješenja, priznaju u Savezu slijepih Republike Srpske. Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima im je od velike koristi. 

"Jer se na taj način djelimično izašlo nama u susret i tu su uvrštena određena pomagala koja nam život znače. Međutim, tu postoji mnogo još prostora da se to mijenja, posebno u pogledu roka trajanja tog Pravilnika i uvođenja novih pomagala", kaže Jovića Radanović, sekretar Saveza slijepih RS.

U Republici Srpskoj živi oko 2.000 slijepih i slabovidih lica. Banjalučka organizaciji ima 340 članova, a ove godine proslavlja 70 godina postojanja.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.