Poseban dan za Banjalučane

"Pobjeda nad sumnjom i strahom": Obilježen Spasovdan, krsna slava Banjaluke

19:27, 06.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Zvona sabornog hrama Hrista Spasitelja odzvanjala su Banjalukom, obilježavajući krsnu slavu grada – Spasovdan. Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji, lomljenju slavskog kolača i svečanoj litiji. Spasovdan je praznik pobjede nad sumnjom i strahom, praznik koji donosi odgovor i nadu, samo su neke od poruka. Banjalučani kažu, ovo je poseban dan za sve nas. 

- Smatram da svaki narod treba da njeguje svoju tradiciju, jer ko se god Bogu molio, on ga nije ostavio.
- Spasovdan je hrišćanski praznik koji se kod pravoslavaca slavi 40 dana posle Vaskrsa, uvijek je četvrtkom a ujedno je danas i godišnjic moje majke, 14 godina od njene smrti.
- Spasovdan mi znali Bože pomozi, pa to je najveći svetac, kažu građani.

Ove godine navršila se decenija otkako je osveštan obnovljeni saborni hram u centru Banjaluke, otvorivši vjernicima svoja vrata. To je mali jubilej, ali malim koracima se počinje i do velikih se stiže, poručio je vladika banjalučki Jefrem. Svojim sugrađanima srećnu slavu poželio je i prvi čovjek Banjaluke, Igor Radojičić. 

"Valja podsjetiti da je narodna tradicija upravo za Spasovdan vezana i da su se na ovaj dan ljudi molili da poštedi domaćinstva, usjeve, kuće i narod od nepogoda, gromova, grada i ostalog. Pa evo nadamo se da će i današnji dan sa ovim suncem koje je končno došlo značiti i promjenu vremenskih uslova", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

"Mislim da trebaju otići fine poruke danas sa ovakve jedne krsne slave, upravo kada je u pitanju nadanje i perspektiva našeg grada i budućnost našeg grada", kaže Zoran Talić, predsjednik skupštine grada Banjaluka.

U ime Vlade Republike Srpske spasovdanskoj svečanosti prisustvovao je ministar Srđan Rajčević. Sve dok je srpskog pravoslavnog naroda i Banjalučana, Spasovdan će se slaviti kao krsna slava grada Banjaluke, poručio je ministar.

"Danas je dan vaznesenja Gospoda našeg Isusa Hrista i kao što vaznesenje označava besmrtnost i život, tako i srpski pravoslavni narod u Banjaluci danas obilježava prolaženje kroz turbulentna vremena na području Banjaluke", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. 

Obilježavanje Spasovdana počelo je sinoć bogatim kulturno-umjetničkim programom na platou ispred hrama, a završava se u subotu koncertom Divne Ljubojević i i hora “Melodi” u Banskom dvoru.