Sindikat RS zatražio od poslodavaca

Plate u punom iznosu za radnike na bolovanju zbog virusa

  • 11.03.2020. 13:59

Savez sindikata Republike Srpske zatražio je od poslodavaca da isplaćuju punu platu radnicima koji, zbog prevencije zaraze virusom korona, pojave simptoma bolesti ili njege oboljelih članova uže porodice, odsustvuju sa posla i ne mogu da izvršavaju svoje redovne obaveze i zadatke.

Iz Saveza sindikata pozvali su poslodavce i da se pridržavaju mjera i preporuka koje izdaju institucije i zdravstvene ustanove kako bi bilo zaštićeno zdravlje svakog radnika.

Odredbe Zakona o zaštiti na radu, Zakona o radu i kolektivnih ugovora, kako je navedeno, propisuju obavezu poslodavca da radnicima obezbijede sigurno radno mjesto i zdravu radnu sredinu.

"Apelujemo i da radnici budu maksimalno odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te da se pridržavaju mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove radi vlastitog zdravlja i bezbjednosti", navedeno je u saopštenju.

Sindikat je naveo da od vlasti Republike Srpske očekuju da daju punu podršku privrednim subjektima u sprovođenju mjera zaštite zdravlja zaposlenih.

Тагови: