Savjet za regionalnu saradnju

Pet miliona evra za razvoj turizma u regionu

  • 28.06.2018. 17:47

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) zvanično je danas u Sarajevu obilježilo početak rada trogodišnjeg projekta posvećenog razvoju i promociji turizma na zapadnom Balkanu, u vrijednosti od pet miliona evra.

Projekat će pomoći da šest ekonomija zapadnog Balkana prošire i objedine turističke proizvode kulturnog i avanturističkog turizma, naprave i promoviraju zajedničku ponudu, koja bi bila konkurentna na svjetskom tržištu i donijela dodatne prihode i nova radna mjesta, saopšteno je iz RCC-a.

U naredne tri godine ovaj projekat Savjeta dodijeliće do 30 malih grantova, u pojedinačnoj vrijednosti od oko 50.000 evra sa ciljem unapređenja infrastrukture vezane za puteve kulturnog i avanturističkog turizma, a prvi pozivi za učešće u grant programu biće objavljeni već sredinom jula ove godine.

Projekat je vrijedan pet miliona evra i finansira ga Evropska unija, a tokom naredne tri godine provodit će ga Savjet za regionalnu saradnju i njegov projektni tim.

Projekat razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju rezultat je prioriteta koje su utvrdile vlade iz regiona i nastojanja Savjeta da ti prioriteti zažive u praksi kako bi se doprinijelo ekonomskom rastu, zapošljavanju i konkurentnosti regiona.

- Za nas koji živimo u regionu dobro je poznato da su naši bogati prirodni potencijali i kulturno nasljeđe nedovoljno iskorišteni. Šest ekonomija zapadnog Balkana postavile su prioritet da iskoriste turizam kao perspektivan sektor za ekonomski rast. Savjet za regionalnu saradnju ih podržava u nastojanju da iskoriste ljepotu i kulturu regiona i otvore ga ka svijetu - rekao je generalni sekretar ove organizacije Goran Svilanović.

Andrea Vera iz Delegacije EU u BiH izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja Projekta za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu, dodajući da se projekt uklapa u strategiju EU za region, kao i provođenju višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu.
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.