Šamac pamti poplave

Pet godina je prošlo, ali posljedice su i danas vidljive

  • 27.05.2019. 19:26

Pet godina je prošlo, ali posljedice su i danas vidljive, prisjeća se maja 2014.  Milica Voćkić. Tada poplavljena kuća u Novom Selu kod Šamca,i danas je puna vlage. Useliće u novu, ali ono što je sa bolesnim sinom Sašom preživjela, ne može zaboraviti. 

"I dva mjeseca nisam mogla ući ovdje u kuću uopšte, i onda kroz tri mjeseca sestra mi došla po njega i odvela ga u Brčko dok sam očistila ovo i ušao, sve stavri što su bili izbačene, otišlo od vode", priča Milica Voćkić, Novo Selo, Šamac. 

Nabavlja namještaj, i useljava u novu kuću. Voćkići su jedna od četiri šamačke porodice, kojima je uz pomoć Evropske unije sagrađen novi dom. Sedamnaest kuća je obnovljeno, a sve je koštalo 320.000 maraka. 

"Prioritet u obnovi stambenih jedinica naravno je išao za one najranjivije najugroženije kategorije domaćinstava koje imaju lice sa invaliditetom", kaže Sukrob Hošmuhamedov,zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH.

Sanirane su kuće, ali i infrastruktura. EU i UNDP u obnovu i zaštitu od popave do sada su uložili više od 10 miliona maraka. 

Uže jezgro Šamca danas je bezbjednije u slučaju većih popava. S ciljem prevencije u proteklih pet godina, realizovana su tri velika projekta. 

Zid uz Savu, kamena obaloutvrda u Donjoj Crkvini i nasip na Bosni danas štite Šamac. Nebranjeni dio uz Bosnu, dug pet kilometara, čeka zaštitu. 

"To su pet mjesnih zajednica, to je naravno veliki infrastruktirni projekat, ali ja očekajum u narednom  periodu da možemo bar parcijalno rješavati taj problem jer je riječ o nekih 700 domaćinstava koji nisu odbranjeni kroz ove projekte koji su do sada realizovani", rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac. 

O urađenom i planovima, prvi čovjek Šamca razgovarao je sa šefom delegacije EU u BiH. Vigemark poručuje da će ta opština i dalje biti dio planiranih projekata. 

"Mi imamo jedan projekat koji bi uskoro trebalo da bude pokrenut, predviđa se sredstva u iznosu od nekih  30 miliona evra za poljoprivredu u ovoj zemlji", kaže Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Vodena stihija u maju 2014. pričinila je Šamcu oko 100 miliona maraka štete. Iako ima još posla, mnoge institucije, poput Doma zdravlja i škole, su sanirane.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.