Oslobađajuća presuda Suda BiH

Pavlović: Sloboda za Orića je novi zločin

09:05, 02.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" u Bratuncu Vojin Pavlović, koji je tokom proteklom rata u selu Kravica izgubio oko 40 članova bliže i šire porodice, kaže da je oslobađajuća presuda Suda BiH Naseru Oriću veći zločin od zločina za koji se teretio.

Pavlović je naglasio je da su Orićeve horde samo u selu Kravica ubile oko 40 članova iz njegove bliže i šire porodice, koji su bili civili, što govori da čovjek zna da bude neuporedivo gori od zvijeri. 

"Za mene je veći zločin oslobođenje Orića, nego njegov zločin. Jasno je u kakvoj državi živimo", rekao je Pavlović za "Večernje novosti". 

On je naglasio da se o Oriću sve zna, kao i o njegovim saborcima, ali to samo sudovi neće da znaju. 

Cvjetko Ristić, koji je imao 13 godina kada su mu muslimanske snage pod komandom Orića u Kušićima kod Skelana na najbrutalniji način pobile porodicu, kaže da je na oslobađajuću presudu najbolje odgovoriti ćutanjem, jer je i "slijepom jasno kud sve ovo vodi". 

Ristić je izgubio oca Novaka /42/, majku Ivanku /42/, sestru Mitru /19/ i brata Miću /14/. 

LJubinka Gajić, kojoj je u granatiranju Bratunca u februaru 1993. godine poginuo sin trogodišnji sin Vladimir, a muža Stanka /27/ su ubili Orićevi vojnici, kaže da je na vijest o oslobođenju Orića plakala satima, a da o muci, bolu, žalosti i nepravdi ne može ni da govori. 

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je 30. novembra ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine. 

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.