Pavlović: Gradski budžet uništen i demoliran

14:48, 08.04.2021.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je gradski budžet uništen i demoliran, da ga je takvog zatekao, i da je dužan da obavijesti građane šta je ostalo iza DNS-a.

"Vjerovao sam da neću morati da izlazim u javnost, ali sam primoran jer kad čujete informaciju izrečenu od bivšeg gradonačelnika /Milenka Đakovića/ da je u budžetu ostalo više od četiri miliona KM i da mu nije jasno o čemu to govorim, dužan sam da obavijestim sve naše građane šta je DNS ostavio svima nama", rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je analiza budžeta za koju je bila angažovana nezavisna revizorka, profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, a obuhvatila je period od 2016. do 2020. godine, pokazala da je suficit koji je bio iskazivan sve vrijeme bio prividan i da je stvarno stanje skriveni deficit.

"Ukupan deficit za prošlu godinu iznosi 4.225.521 KM, gdje je nepokriveni deficit 2.875.480 KM, a 1.350.041 KM se odnosi na realizovane ugovore iz prethodnog perioda. Posebno je bitno istaknuti ugovore sa dobavljačima LED rasvjete od 5.835.619 KM sa PDV-om gdje faktura od 900.000 KM za PDV nije bila predviđena u budžetu za 2020. godinu, a morala je, i ona me je dočekala treći dan mandata", precizirao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, bivši gradonačelnik je s istim dobavljačem potpisao još jedan ugovor za održavanje rasvjete u naredne četiri godine, vrijedan blizu milion maraka, 2. decembra 2020. godine, poslije izbora, nekoliko dana prije nego što će otići s te dužnosti.

"Sve bi bilo u redu da taj iznos nije potrošen prije potpisivanja ugovora u predizbornoj kampanji produžujući i proširujući rasvjetu da bi se skupili politički glasovi, a mimo procedure javne nabavke i u suprotnosti sa zakonom. Bivši gradonačelnik nije predložio rebalans već je, kršeći zakon, restrukturisao budžet i učinio preraspodjelu sredstava realocirajući 7.074.000 KM, što nije u skladu sa zakonom", istakao je Pavlović.

On je naveo da su u budžetu otvorene nove potrošačke jedinice za preventivnu zdravstvenu zaštitu u borbi protiv virusa korona od 381.000 KM i u okviru toga grantovi neprofitnim organizacijama, udruženjima građana i humanitarnim organizacijama od 234.000 KM, ali su ova sredstva korištena u predizborne svrhe.

Pavlović je dodao da su i fizička lica s tim u vezi inkasirala 35.000 KM, te je bivšeg gradonačelnika upitao kako su se ta lica borila protiv virusa korona četiri dana prije izbora kada su ta sredstva i uplaćena na njihove račune.

"Dodatno je interesantno što su među fizičkim licima i visoki funkcioneri DNS-a i SDA, a neka od tih lica su bila imenovana za članove biračkih odbora navedenih stranaka ili su bili nezavisni kandidati za odbornike", naglasio je Pavlović i pokazao medijima zaključke sa zaštitom preko imena i jedinstvenih matičnh brojeva lica koja su sa ove stavke primala novac.

On je napomenuo kako su svi prošle godine slušali priču o poznatim prijedorskim volonterima u borbi protiv virusa korona koje je tada angažovala gradska vlast, te izrazio žaljenje što je i on bio jedan od lakovjernih građana koji je povjerovao u nečije volonterstvo i dobročiniteljstvo.

Prema njegovim riječima, svi koji su se slikali i hvalili volonterstvom isplaćeni su iz budžeta na račun fizičkih lica, a među njima su sve aktivisti DNS-a.

Zanimljiv je detalj, dodao je, da su sa iste budžetske stavke isplaćivani samo po jedan proizvođač mlijeka, proizvođač malina i udruženje poljoprivrednih proizvođača, kao da su samo oni suočeni s pandemijom ili da su više pogođeni od ostalih iz svoje branše, te upitao zašto sredstva nisu podijeljena na ravne časti, uz ocjenuo da je to i sramno i žalosno.

Pavlović je ustvrdio da je radi političke promocije DNS-a u periodu od 1. januara 2019. godine, kada je DNS izgubio skupštinsku većinu u Prijedoru, do 20. marta 2020. godine, u Gradsku upravu i institucije, ustanove i preduzeća čiji je osnivač grad, novozaposlena 242 radnika, a 82 su angažovana po ugovoru o djelu.

"U dvije godine, zarad politike i političkih interesa, zaposlena su 324 radnika. Nije meni krivo što je toliko ljudi zaposleno. Naprotiv. Moj cilj jeste zapošljavanje radnika, ali ne na štetu mukotrpno stečenog budžeta i budžeta koji je na koljenima, a pitanje je jesu li svi ovi radnici bili neophodni", rekao je Pavlović.

Pavlović je naglasio da je budžet trošen bez plana i programa i da je bilo bitnije predizborno asfaltiranje i plaćanje takozvanih volontera nego stvarna borba protiv kovida, te najavio da će održati i posebnu konferenciju za štampu o ugovorima i sporovima u vezi sa prethodnom strukturom Gradske uprave.

"Molim ih, prijateljski da više nikada brigu o gradu Prijedoru i o svojim sugrađanima ne vode na ovaj način", poručio je Pavlović.