Patrijarh Irinej: Jedina krivica stradalih je bila to što su Srbi

  • 04.08.2020. 21:04

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Sremskoj Rači da je krivica Srba koji su stradali u Hrvatskoj bila jedino to što su bili Srbi, pravoslavci.

"Danas smo se okupili povodom 25 godina od stradanja Srba u agresiji hrvatske vojske. Sabrali smo se da obeležimo jedan tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod", rekao je patrijarh Irinej nakon pomena stradalima koji je na mostu u Sremskoj Rači služio sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je ukazao da je srpski narod taj tragični događaj doživio, ne od nekih i od nekog daleko, već od naroda sa kojim je govorio gotovo istim jezikom, sa gotovo sa istom vjerom, te vijekovima živio i dijelio i dobro i zlo.

"Jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske bilo je što su Srbi, pravoslavni po veri", rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, to je srpski narod platio hiljadama i hiljadama svojih nevinih žrtava.

"Ta cena za svoje ime ime i svoju veru se životima plaća od 1941. godine. Na našu veliku žalost - plaća se i dan-danas", naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je naglasio da je "Oluja" bila najtragičniji događaj za srpski narod u istoriji.

"Danas, kada obeležavamo 25 godina od strašnog stradanja našega naroda, kada je preko ovoga mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda, uglavnom nejači, lišenih svojih domova i života svojih najbližih, ovaj događaj doživljavamo kao najtragičniji u našoj istoriji", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je ukazao i da taj događaj Hrvati slave kao najvrjedniji trijumf u svojoj istoriji, kao dan kada se ispunila želja njihovih vođa da Hrvatska ne može da bude slobodna dok u njoj živi 1,8 miliona Srba.

On je ukazao i da su od 1941. godine pa do "Oluje" Srbi u Hrvatskoj postali beznačajna manjina.

"Iako su Srbi mnogo postradali od Hrvata, kao pravi pravoslavci ne žele im zlo. Po ugledu na Hrista spasitelja, koji je sa Časnog krsta oprostio onima što su ga razapeli, treba i mi da im oprostimo i da pravdu prepustimo pravednom Gospodu", poručio je patrijarh Irinej.

NJegova svetost poželio je da se zlo kroz koje je prošao srpski narod nikada ne ponovi - ni ovdje, niti bilo gdje u svijetu.

On je naglasio da je snaga srpskog naroda samo u jedinstvu.

"Neka Gospod pomogne da se ujedinimo, jer kao mali narod možemo opstati samo ujedinjeni i sjedinjeni. Oni koji nas rasrbljuju - neka su daleko od nas. Naša snaga je samo u jedinstvu", poručio je patrijarh srpski.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.