Počela Sveta arhijerejska liturgija

Ustoličenje episkopa Dimitrija FOTO

  • 23.09.2018. 08:07

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju počela je Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uvesti arhimandrita Dimitrija u tron episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Svetu arhijejersku liturgiju služi patrijarh Irinej, a saslužuju mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom, te petnaestak vladika. 

Liturgiji prisustvuju direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnici istočnohercegovačkih opština, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te veliki broj vjernika iz svih mjesta Hercegovine i primorja.  

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog prisustvuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović. 

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, arhimandrit Dimitrije izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog. 

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi. 

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine. 

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine. 

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine. 

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine. 

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.