Trebinje

Patrijarh Irinej će ustoličiti episkopa Dimitrija

  • 22.09.2018. 16:00

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg ustoličiti novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Svetu arhijerejsku liturgiju od 9.00 časova služiće patrijarh Irinej uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dabrobosanskog Hrizostoma i zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i više od 15 episkopa Srpske pravoslavne crkve. 

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, otac Dimitrije je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog. 

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi. 

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. 

U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine. 

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine. 

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine. 

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм