Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić u Bijeljini: Grad ima potrebu za širenjem

  • 26.08.2019. 19:27

Grad Bijeljina ima potrebu za širenjem. Neophodno je, kaže ministar Pašalić prenamjena zemljišta koje bi služilo za izgradnju rekreaciono - sportskih kompleksa. Bilo je riječi i o Drinskom nasipu, te o navodnjavanju na području Semberije, gdje ministarstvo u narednom periodu realizuje nekoliko važnih projekata.

"Prije svega mislim na projekat navodnjavanja Crnjelova, koji je trenutno u fazi izvođenja, izgradnje, i tu nemamo zaista nikakvih problema. I govorili smo o budućim aktivnostima jer već naredne godine planiramo da, već smo dali da se radi projekat Batković, takođe oko 500 hektara, koji bi se naslanjao na postojeći sistem, i mi bismo ako sve bude u redu, već možda naredne godine imali potpuno funkcionalan sistem u tom području, od nekih 1000 hektara, koje bi finansiralo ministarstvo", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Određenih zastoja ima u vodoprivredi, u oblasti regulacije korita i izgradnje nasipa, kaže Pašalić. U narednom periodu preduzeće se brojni koraci, kako bi se uklonile postojeće prepreke, a Bijeljina bila zaštićena od visokih voda Drine.

"Dogovorili smo da je neophodno uraditi još neka usaglašavanja sa lokalnim stanovništvom, pa ukoliko bude potrebe i uradićemo korekciju trase. Naravno, ukoliko sa stručne strane bude opravdanja za to. Jer moramo nekako naći način kako da, sa jedne strane, imamo saglasnost stanovnika, sa druge strane funkcionalan sistem odbrane. Plašim se da smo izgubili mnogo vremena u tom usaglašavanju", istakao je Pašalić.

"Nije krenuo proces eksproprijacije zemljišta. Nije iz razloga što je jedan dio ljudi u Janji, a i u ovim naseljima Međaši, Popovi, Amajlije, su nezadovoljni trasom. Ministar Milovanović i ja smo bili na sastanku gdje smo pokušavali da se dogovorimo oko eventualnog dijela trase i to je ono što sam i ministru rekao, i u tom pravcu ćemo i ići, pokušati da se dogovorimo sa ljudima iz Janje, Popova i Amajlija", naglasio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Prvobitni zahtjev Bijeljine za prenamjenu zemljišta, o čemu je bilo najviše riječi, odnosio se na 45 hektara, kaže Mićić. U međuvremenu je na prijedlog PD Semberija to smanjeno na 21 hektar, a ministar je rekao da će im taj zahtjev najvjerovatnije biti odobren, nakon čega bi se tu uradili sportska hala i sportski tereni. Pašalić je obisao i radove na izgradnji obaloutvrda na Janji, i  sistema za navodnjavanje u Crnjelovu.