U narednom periodu obilne padavine

Pašalić: Svi u pripravnosti, ali majske poplave se neće ponoviti

  • 10.05.2019. 19:15

Majske poplave iz 2014. godine se neće ponoviti, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Danas i sutra imamo kratak predah od kiše, od nedjelje obilne padavine se vraćaju.

Velika količina kiše donijeće probleme, ali ni približne onima od prije pet godina, tvrde u ministarstvu. Razloga za paniku još nema, ali svi treba da budu u pripravnosti kako bi reagovali u slučaju poplava. 

"Sasvim sigurno će biti bujičnih vodotokova, poplava, posebno u urbanim područjima i u tom smislu smo informisali lokalne zajednice kako treba da se ponašaju. To je, prije svega, zadatak Civilne zaštite. Ne možemo da govorimo o situaciji kakvu smo imali 2014. u maju mjesecu. Potpuno su drugačiji uslovi i drugačiji su uslovi bili prethodna dva mjeseca", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da za paniku mjesta nema, uvjeravaju i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Povećanu količinu padavina očekuju od 12. do 14. maja, posebno na sjevero-zapadu Republike Srpske.

"Ono što je jako važno kada pravimo komparaciju sa 2014. godinom, već sada možemo sa nekom većom sigurnošću da kažemo da to neće biti tih razmjera, neće biti poplava i šteta tog obima kao što je to bilo 2014. godine", naglasio je Tomislav Šajić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Za moguće poplave spremna je banjalučka Civilna zaštita, ali i ostale širom Republike Srpske. Kažu, svi resursi kojima raspolažu su u pripravnosti.

"Mi smo u stanju pripravnosti. Sva materijalna i tehnička sredstva s kojima mi raspolažemo su ispravna, provjerena i spremna su da djeluju u slučaju potrebe. Čamci za spasavanje, spasilačka oprema, naše jedinice za spašavanje na vodi su u potpunosti opremljene, kao i naši vatrogasci", Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka.

"Sve naše specijalizovane jedinice zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, pumpe visokog kapaciteta, kao i određeni sportski klubovi, odnosno nevladine organizacije, s kojima imamo ugovor potpisan, a koji su se do sad na neki način odazvali i pomogli u odbrani stanovništva od poplava, kao što je "Buk", "Kanjon", "Volf" iz Foče,... su takođe stavljene u stanje pripravnosti", rekao je Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

Za odbranu od poplava spremni su i u Doboju. Građani su se u ovo uvjerili pokaznom vježbom "brzog postavljanja zaštitne betonske ograde" uz magistralni put. I u Federaciji BiH sa pažnjom prate vodostaje. Očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama u vodnom području rijeke Save. Najveće povećanje vodostaja očekuju na području Unsko-sanskog kantona i srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne.

Danas su sve rijeke u Srpskoj u stagnaciji ili opadanju. Za sutra su prognoze iste. 

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.