Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Poljoprivredni proizvođači i potrošači u prvom planu

  • 10.10.2019. 15:48

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Sarajevu da poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima treba poslati poruku da će biti u prvom planu kada su u pitanju naredni koraci nadležnih institucija.

"Proizvođači u BiH u svojim stajama imaju veliki broj utovljenih bikova, ali nemaju gdje da ih prodaju, a, sa druge strane, uvoze se velike količine mesa iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti kao što je listerija", rekao je Pašalić novinarima nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede Federacije BiH Šemsudinom Dedićem.

Navodeći da je od listerije troje ljudi umrlo u Holandiji, Pašalić je naglasio da bi već od sutra domaće inspekcije na granici BiH trebalo detaljnije da kontrolišu uvoz goveđeg mesa.

Prema Pašalićevim riječima, mjerama koje će biti preduzete u prvi plan žele se staviti domaći proizvođači, o čemu je danas postignuta saglasnost.

"Sutra će se naši saradnici sastati i razgovarati o određenim analizama koje je potrebno da uradimo da bismo se odlučili o narednim koracima", najavio je Pašalić.

Ministar poljoprivrede Srpske naveo je da se u BiH najviše uvozi meso koje nije prve kategorije i čija je cijena 4,7 KM po kilogramu.

"Drugim riječima, stanovništvo Evrope pojede goveđi but, najkvalitetnije meso, a mi uvozimo prednji čekrk", rekao je Pašalić i dodao da bi mjere koje će se preduzimati trebalo da upute domaće mesoprerađivače na domaće proizvođače u čijim je stajama trenutno nekoliko desetina hiljada utovljenih bikova.

Ističući da je meso koje se proizvodi u BiH kvalitetno, Pašalić je rekao da se ni cijenom ne razlikuje od uvoznog.

"Trenutno možemo da zadovoljimo nešto manje od polovine potreba BiH za mesom", rekao je Pašalić i dodao da su procjene da domaći proizvođači mogu da obezbijede oko 5.000 tona otkoštenog mesa, dok se uvozi 15 tona.

U periodu kada se na domaćem tržištu pojavi višak mesa, naveo je Pašalić, potrebno je preduzeti mjere da se to meso zbrine, a tek potom otvoriti put za uvoz.

"Posljedice ne treba da trpe ni proizvođači, ni potrošači", kaže ministar poljoprivrede Srpske.