Doboj

Pašalić: Poljoprivredni klasteri biće dodatno unaprijeđeni

  • 21.09.2020. 19:31

Od stanarskog batata, pekmeza od paradajza, domaće zimnice, do pčelinjih proizvoda. Sve to predstavili su članovi dobojskog Poljoklastera, osnovanog prije godinu dana. Poljoprivredni proizvođači dolaze iz svih dijelova dobojske regije, sa istom željiom - da udruženi lakše nađu tržište za svoje proizvode.

"Hoće mnogo će mi pomoći zato što slabije sam imala tržište što se tiiče moje zimnice, mojih proizvoda domaćih", rekla je Marinela Živanović, Doboj. 

"Može nam pomoći reklamom, marketing. Ono što svakom proizvođaču nedostaje i nema vremena za takve stvari", istakao je Nebojša Andrić, Petrovo. 

Upravo to, da olakša posao proizvođačima, i jeste cilj udruživanje u klastere, poručuje resorni ministar. Republika Srpska ima sedam klastera. 

"Želimo da ustavri ovi klasteri vrše funkciju regionalnih razvojnih poljopruvrednih agencija koji će se baviti novim projektima, prikupljanjem sredstava udružvanjem sredstava vršiće konekciju odnosno vezati te faktore o kojim sam govorio", naglasio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.  

Za kratak period od osnivanja i s obzirom na pandemiju, proizvođači dobojske regije su uspjeli da se organizuju i mnogo ponude na prvoj manifestaciji, kaže prvi čovjek Doboja. Grad i ministarstvo biće im na usluzi i ubuduće. 

"Mi smo uvidjeli da kažem potrebe naših poljoprivrednih proizvođača i ono što mogu reći negdje oko milion KM Vlada Republike Srpske i ministarstvo poljoprivrede daje na teritoriji grada Doboja", istakao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

U svijetu je milijardu i po ljudi udruženo u klastere, što govori u prilog toj vrsti organizovanja. Dobojska regija ima značajne proizvođače, samim tim i potencijal, a svoje proivode mogu da ponude lokanim kupcima, odnosno stanovnicima regije, kojih je oko 220.000. 
 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)