Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Pašalić obišao Hercegovinu

  • 14.10.2019. 19:29

Dio onoga najboljeg što uspjeva u hercegovačkom kršu obišao je danas ministar poljoprivrede Republike Srpske. Boris Pašalić je probao dobar kajmak i sir u mljekari Pađeni, gledao preradu ljekovitog bilja, ali se i prošetao kroz nevesinjske voćnjake. 

Upravo u ovaj kraj se i polažu najveće nade.

"Ovaj kraj ima dobar potencijal za razvoj poljoprivrede u cjelini i to se ustvari i dešava jer na osnovu podsticaja koje mi isplaćujemo svake godine proizvođačima na području Nevesinja vidimo da oni rastu", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Samo u 2018. godini po osnovu posticaja za mlijeko Vlada Srpske je proizvođačima u Nevesinju isplatila oko 1.200.000 maraka. Osim proizvodnje mlijeka u Nevesinju cvjeta i voćarstvo.

"Trenutna količina sadnica je 11.000 na površini oko 15 hektara tu je 6.000 šljive i 5.000 trešnje. Mislim da je voćarstvo jedna od najunosnijih grana privrede samo treba ozbiljno da se pristupi tom poslu", kaže Radovan Spremo, MDD Grup Nevesinje.

Nevesinjski načelnik Pašaliću zahvalan na posjeti, a pogotovo na podsticajima. Milenko Avdalović već zna šta su sljedeći prioriteti.

"Ono što trebamo narednih godina da radimo i sa čim smo upoznali ministra jeste povećanje voćnih zasada, povećanje broja grla sitne stoke i povećanje ratarske proizvodnje", kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Posebno važan privredni subjekat je bilećka mljekara Pađeni naglasio je resorni ministar i rekao da će od Vlade Srpske ova mljekara uvijek imati pomoć. Već su skovani i novi projekti.

"Sa sada smo dogovorili sa mljekarom Pađeni projekat nabavke 200 junica na način da će većinu tih sredstava obezbjediti ministarstvo i mljekara a jedan manji dio sami proizvođači. Ono što je bitno te junice ima ko da otkupi", kaže Pašalić.

"Ovaj projekat je izuzetno značajan. Mljekara ima tenziju rasta, svake godine oko 20% i ove godine smo nastavili i naredne planiramo. Znači ako Mljekara bude rasla 20% naši kooperanti moraju proizvesti 20% više mlijeka", rekao je Nenad Vukoje, Mljekara Pađeni Bileća.

Trenutno je oko 1.000 kooperanata. Planirano je i proširenje Mljekare Pađeni. Samo ove godine za izgradnju objekata i nabavku nove opreme utrošeno je oko 2 miliona maraka. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)