Ministar poljoprivrede

Pašalić: Neće se ponoviti poplave iz 2014. godine

  • 10.05.2019. 15:41

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se narednih dana, iako je najavljeno pogoršanje vremena praćeno obilnim padavinama, neće ponoviti majske poplave iz 2014. godine, ali da postoji potencijalna opasnost u slivovima rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne.

Pašalić je poručio da su sve službe u Srpskoj spremne za obilne padavine.

"Svjesni smo da će biti problema, mogu se očekivati klizišta i odroni, ali ne i značajna izlivanja velikih rijeka", kaže Pašalić.

On je, nakon sastanka sa predstavnicima republičkih uprava, ustanova i zavoda u vezi sa najavljenim pogoršanjem vremena, rekao novinarima da će padavine biti obilne i u nekim područjima će iznositi i više od 200 litara po metru kvadratnom.

"Godišnja količina padavina po metru kvadratnom za Banjaluku iznosi 1.010 litara, a za Gradišku 950 litara, što najbolje ilustrije koliko nas intezivne padavine očekuju", izjavio je Pašalić.

On je dodao da će sigurno biti i bujičnih vodotokova i poplava, posebno u urbanim područjima, navodeći da su lokalne uprave informisane kako treba da se ponašaju.

"Veće količine padavina očekuju se u sjeverozapnom dijelu Srpske, zbog čega se nismo mnogo bavili Semberijom. Od 2014. godine obezbijeđeno je 216 miliona maraka za sanaciju i izgradnju nasipa i vodoprivrednih objekata i do sada je utrošeno oko sto miliona maraka", kaže Pašalić.

On je podsjetio da je obustavljena izgradnja drinskog nasipa zbog revolta lokalnog stanovništva i njihovog osporavanja da im se izuzme zemljište.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je da su preduzete sve preventivne mjere da bi nadležne institicije, ukoliko dođe do poplava, mogle efikasno odgovoriti.

On je pojasnio da je Uprava poslala odgovarajuće akte svim načelnicima, gradonačelnicima i rukovodiocima službi Civilne zaštite i upozorila na mogućnost poplava, te zatražila da se ponašaju u skladu sa važećim planom zaštite.

Međed kaže da su u stanje pripravnosti stavljeni i sve specijalizovane jedinice Uprave zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, pumpe visokog kapaciteta i određeni sportski klubovi i nevladine organizacije, koji su se do sada odazvali u odbrani od poplava.

"U odnosu na prije pet godina, kada smo imali majske poplave, primjetan je veliki napredak u opremljenosti za zaštitu", naglasio je Međed.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić rekao je da se povećana količina padavina sa jačim intenzitetom očekuju od 12. do 14. maja, posebno na sjeverozapadu Srpske, odnosno na području Prijedora i Novog Grada.

On je za nedjelju, 12. maj, najavio sastanak resornih ministara i predstavnika Republičkog hidrometeorološkog zavoda o ovoj temi.