Brčko

Parastos za 13 ubijenih Srba u Grbavici 

  • 08.03.2019. 13:28

U brčanskom naselju Grbavica danas je služen parastos i položeni vijenci za 13 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su prije 26 godina pripadnici hrvatsko-muslimanskih formacija zarobili, masakrirali i ubili.

Parastosu su, osim predstavnika udruženja proisteklih iz proteklog rata, pripradnika lokalne izvšrne i zakonodavne vlasti, prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. 

Milunović je istakao da su u BiH brojna stratišta Srba bila u svim ratovima - u prošlim vijekovima i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, da je tačno da nema pravde za Srbe, što je vidljivo i u ovom zločinu koji se desio 8. marta. 1993. godine. 

"Postavljam pitanje Tužilaštvu BiH je li komandna odgovornost rezervisana samo za Srbe kada im se sudi i da li imaju namjeru da osude ovakve zločine? Da li je po njihovim mjerilima ovo ratni zločin i dokle će pravda da čeka", upitao je Milunović. 

Đokić je rekao da se Srbi tradiciji okupljaju na ovaj dan da bi se sjetili hrabrih Grbavičana koji su poginuli u ratu, te izrazio nezadovoljstvo zbog nekažnjavanja odgovornih za gnusni zločin. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da i danas, u miru postoje razne provokacije upućene srpskim borcima. 

"Nadamo se da ćemo pravdu dočekati, da neće naša pokoljenja biti u situaciji da dočekuji pravdu. Nažalost, određene vrste zločina protiv mira i danas traju. Imamo primjere da naši sugrađani, predstavnici drugih naroda, čitavu našu vojsku nazivaju zločinačkom, fašističkom i onda možete da zamislite šta može iz takvih izjava i provokacija da proistekne", dodao je Savčić. 

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić podsjetio je da se predmet ovog ratnog zločina nalazio pred Tužilaštvom Brčko distrikta i pred Tužilaštvom BiH, ali da su, nažalost, rezultati uvijek bili isti. 

"To govori da postoje, možda, propusti u samoj organizaciji, načinu izbora sudija i tužilaca uopšte u BiH, jer je evidentno da na ovaj način nije obezbijeđena pravda, odnosno isti tretman svih žrtava u BiH", rekao je Milić. 

On je apelovao na sve srpske predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, pa i u distriktu, da se prestane sa stranačkim borbama i da se usaglašenim pristupom zatraži jednak tretman Srba u BiH, posebno srpskih žrtava u proteklom ratu. 

Pelka Pudić, koja je u tom strašnom zločinu izgubila sina od 18 godina, rekla je da pravdu više i ne očekuje. 

"Oni se 26 godina šetaju po Brčkom, a moje dijete leži pod zemljom. I ne samo moj sin, svi su oni bili mladi", rekla je Pelka i dodala da joj 26 godina od kako je izgubila sina niko nije ušao u dvorište da vidi kako živi i da joj pomogne. 

Stravičan masakr nad pripadnicima Vojske Republike Srpske iz ovog kraja počinili su pripadnici takozvane Armije BiH u čijem sastavu su bili komšije, muslimani iz Brčkog. 

Osmog marta 1993. godine 13 srpskih borca iz Grbavice zarobljeno je u Boderištu, kod Brčkog. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice izmasakrirani su, a zatim ubijeni. 

Iz naselje Grbavica u posljednjem ratu poginulo je najviše Srba u prijeratnoj opštini Brčko.  
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.