Milorad Dodik

Pandemija virusa korona se ne stišava, važna nabavka vakcina

16:35, 17.09.2020.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se BiH priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina protiv kovida-19, na osnovu saglasnosti koju je dalo Predsjedništvo.

"Još se ne zna ni kojih vakcina, ni šta, ali na globalnom nivou se uredila jedna organizacija koja će se baviti pitanjem distribucije i ravnomjerne raspodjele vakcina tako da ne dođe do majorizacije ili diskvalifikacije bilo koga", rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na konferenciji za novinare nakon redovne i dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je na redovnoj sjednici razmatrano niz pitanja koja su vezana za interese BiH, njene entitete i narode, pa tako i tačke vezane za pandemiju kovida-19 i zaključke koji su tim povodom ranije donošeni.

"Konstatovali smo da se pandemija ne stišava da se, i u regionalnom i u okviru BiH, zadržava na jednom nivou, da je veoma neizvjesno na koji način će se odvijati u toku zime, kako će se razvijati i šta treba da učinimo", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da je potrebno obezbijediti
adekvatno djelovanje svih organa BiH, te da je sa nivoa Savjeta ministara neophodno učiniti sve kako BiH ne bi ostala izvan procesa nabavke vakcina.

"To ne podrazumijeva zabranu da se vakcine nabavljaju od drugih subjekata i faktora. Nabavka vakcina i zdravstvena zaštita je i u nadležnosti entiteta i kantona i to će tako i ostati, a ovdje se samo radi o koordinaciji", poručio je Dodik.

On je rekao da je na redovnoj sjednici primljen k znanju Izvještaj direkcije o 14 preporuka za put BiH u EU.

"Jedna od važnih tačaka, koja je bila i malo zbunjujuća, jeste da je dostavljen izvještaj, navodno od Savjeta ministara, o realizaciji 14 preporuka za put u EU. Kasnije, tokom sjednice se ispostavilo da to nije izvještaj Savjeta ministara nego samo Izvještaj Direkcije, tako da smo mi to samo primili k znanju", pojasnio je Dodik.

Dodik je ponovo ukazao na mehanizam koordinacije, te apelovao na uvažavanje svih nivoa vlasti u BiH kako je to i predviđeno mehanizmom koordinacije.

On je rekao da je sa dnevnog reda sjednice skinuta tačka o Programu reformi vezano za saradnju sa NATO-om jer je bila parcijalno pripremljena i nedovoljno integrisana, bez dovoljno neophodnih informacija.

"U ovom trenutku u BiH je aktuelna potreba da se definiše određena komisija koja će raditi s tim. Naši partneri u Federaciji BiH /FBiH/ traže da to bude komisija za integracije u NATO savez, ali mi to ne prihvatamo", poručio je Dodik.

On je dodao da ta komisija može samo da se zove komisija za saradnju sa NATO-om.

"Na taj način smo spremni da uđemo u saradnju i svaki drugi način za nas je neprihvatljiv, ali ta tačka je skinuta sa dnevnog reda", naveo je Dodik.