Stanari

Pandemija korona virusa utiče na rad, ali plan proizvodnje će biti ostvaren

  • 30.10.2020. 18:50

Pandemija korona virusa utiče na rad, ali plan proizvodnje EFT rudnika i termoelektrane Stanari biće ostvaren. 

Planirali su 2025 gigavat časova, a na kraju godine očekuju malo odstupanje i oko 2000 gigavat sati. Remont je pomjeren, ali su uspjeli da ga završe bez kineskih partnera. 

"Pomjeren je umjesto u aprilu radili smo u oktobru, to je posljedica pandemije, radili smo ga bez kineskih stručnjaka što je donekle dobro jer smo vidjeli da mi to možemo uz pomoć nekih kompanija iz okruženja", kaže Savo Mirković, direktor EFT rudnika i TE Stanari. 

U sve se uvjerio i predsjednik Vlade Srpske. Kompanija EFT značajna je za Srpsku, jer izdvaja značajan iznos na ime poreza i koncesije. Donirali  su i milion maraka za nabavsku sanitetskih vozila za domove zdravlja širom Srpske. 

"Zapošljavaju 900 radnika, uredno plaćaju obaveze i doprinose, preko 50 miliona u prošloj godini su platili prema budžetima što lokalne zajednice,  republičke vlasti. Koncesionu naknadu u prošloj godini prema lokalnoj zajednici 8,3 miliona“, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. 

EFT i lokalna zejadnica primjer su domaćinskog poslovanja. Zato će Vlada biti na usluzi i zajednički rješavati probleme i realizovati projekte. Pitanje vodosnabdijevanja u Stanarima, jedan je od njih. 

"To je nasušna potreba kada su u pitanju vodovod, treba 3 i 4 faza da će Vlada RS itekako uzeti učešće i da će u tom dijelu skupa sa opštinom Stanari da završi taj projekat", rekao je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari. 

Razgovarano je i o budućim projektima i industrijskoj zoni Stanara, koja je  dobar primjer za ostale lokalne zajednice. Podrška institucija Srpske najmlađoj lokanoj zajednici Srpske, biće nastavljena, poručio je Višković.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина