Put dug 280 kilometara

Paljani krenuli pješke na Ostrog FOTO

  • 09.05.2019. 11:24

Ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama jutros je na put do manastira Ostrog, dug 280 kilometara, pješke krenulo osam hodočasnika.

Oni planiraju da 18. maja stignu pod Ostrog, gdje će prisustvovati službi i pokloniti se moštima velikog svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog. 

Paljanin Bojan Brčkalo rekao je novinarima da treći put ide na hodočašće, da ih je ovaj put manje - oko osam, jer ostali nisu mogli zbog zdravstvenih problema i obaveza. 

"Ruta ide od Pala prema Istočnom Sarajevu, Trnovu, Foči, Tjentištu, Gacku, Bileći, Vilusima... Do manastira Ostrog trebalo bi da stignemo 18. maja. Cilj putovanja je da se poklonimo moštima Svetog Vasilija Ostroškog", naveo je Brčkalo. 

Prema njegovim riječima, od 2007. se svake godine sa Pala ide na hodočašće, a prema nekom nepisanom pravilu imaju tri putanje tako da svake godine idu drugim putevima. 

Brčkalo napominje da su snaga uma i mir u čovjeku najbitniji za ovo pokloničko putovanje. 

Jedan od hodočasnika Mladen Koprivica rekao je da drugi put ide na hodočašće pod Ostrog, za šta je potrebna volja, mentalna i fizička snaga, ali da cilj i mjesto gdje idu opravdava sve njihove napore. 

On navodi da bi putovanje trebalo da traje devet do 10 dana, ali da sve zavisi od vremenskih uslova i da mu je velika čast da budu dio ekipe. 

Hadži Igor Vukašinović, koji je bio organizator godinama pokloničkog putovanja do manastira Ostrog, istakao je da mu je drago što prati prijatelje sa kojima je godinama išao na put i istakao da je važno da se tradicija ne prekida. 

On je dodao da ovaj put jedan dio ekipe ne može sa njima jer se spremaju da krenu na hodočašće u manastir Hilandar na Svetu Goru 26. maja. 

Grupa poklonika krenula je na put nakon jutarnje službe u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama i blagoslova koji su dobili od protojereja Marka Bilinca. 

Тагови: