Padavine obradovale Hidroelektrane na Trebišnjici

  • 15.10.2020. 19:29

Kiši su se najviše obradovali u Hidroelektranama na Trebišnjici jer je sušna godina zadala glavobolje. 

Lošu hidrološku godinu pratili su i drugu problemi na prvom mjestu nagli pad cijena struje na svjetskom tržištu zbog pandemije ali i problem sa HE Dubrovnik. Do oktobra su u HET-u ostvarena 64% planirane proizvodnje.

"S obzirom da ulazimo u jedan kišni period gdje se nadamo da će nas hidrologija poslužiti kada već nije u prethodnom dijelu godine i da ćemo uspjeti da popravimo stanje. Postoji i okvirni sporazum sa HE Čapljina. Ukoliko hidrologija bude dobra uključićemo sve moguće agregate", Gordan Mišeljić, generalni direktor HET-a.

Cilj je da rezultat na kraju godine bude pozitivan. HE Dubrovnik je na mrežu ušla krajem februara i sada je u punom pogonu kažu u HET-u. Hidrološke prilike su trenutno povoljne. 

"Trenutno je sada dotok u veliku akumulaciju 200 kubnih metara u sekundi, a u akumulaciju Trebinje 80 što će sigurno popravit i stanje u akumulacije koje je u ovom trenutku u akumulaciji Bileća na planiranom nivou", Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom u HET-u.

Koliko toliko proizvodnju je spasilo dobro stanje akumulacije Bileća na početku godine. Pažljivo se sada prati svaka riječ meteorologa. U ovom preduzeću kažu da im prognoze odgovaraju.

Obilne kiše koje su proteklog perioda pale na području istočne Hercegovine mnogo su značile Hidroelektranama na Trebišnjici, dosta se očekuje i od narednog perioda. U HET-u se nadaju da će ih izvući kišovit novembar.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина