Ozbiljna bezbjednosna prijetnja od migranata, veliki problem nepoznavanje identiteta

  • 21.06.2020. 22:58

Migranti predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju, prisutni su na cijelom prostoru Republike Srpske, a veliki problem je i činjenica da im je identite nepoznat, rekao je načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić.

Ivanić je rekao da je prisustvo migranata posebno povećano na području Banjaluke, svakodnevno od 100 do 150, koja im je na ruti kretanja prema Unsko-sanskom kantonu.

Svakodnevno iz Sarajeva dovoze migrante u Banjaluku. Procjene su da će biti prisutni kod nas i da će biti sve agresivniji, izjavio je Ivanić za ATV.

On je naveo da će zbog velikog pritiska migranata tridesetak pripadnika Žandarmerije biti upućeno kao ispomoć Graničnoj policiji BiH na kritična područja.

Kao kritično označio je istočno područje, koje je ogromno, te naglasio da se ovaj problem mora rješavati na regionalnom niovu.

Ivanić je ukazao na problem što uopšte nije poznato ni ko su migranti niti odakle dolaze, te je naveo primjer lica koje je nedavno u Klašnicama poteglo oružje na policijskog službenika.

Nakon što je uhapšeno, to lice je dalo pogrešne podatke, a Ivanić je napomenuo da je inače sklono lažnom predstavljanju.

On je napomenuo da policija Srpske do sada nije primjenjivala silu prema migrantama, koji su već počeli da pokazuju nervozu.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman saglasan je da će u narednom periodu biti povećan broj migranata koji će pokušati da uđu BiH.

On je naveo da je od početka godine do polovine juna spriječeno više od 4.500 ilegalnih ulazaka u BiH, a da najveći udar trpi Granična policija u Zvorniku.

- Najveći broj dolazi iz Pakistana, Avganistana, Maroka, a smanjen je u posljednje vrijeme broj migranata iz Sirije - rekao je Hofman i dodao da je uglavnom riječ o mladim ljudima.

I Hofman je istakao problem što im nije poznat identitet, te ukazao kako ne žele da se identifikuju što otežava posao Službi za poslove strancima.

On je ukazao na problem da im nedostaje 405 policijskih službenika, kao i da su za obezbjeđenje granice tražili pomoć drugih policijskih agencija u BiH.

Predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović naglasio je problem koji pod pritiskom migranata trpi srpsko, ali i bošnjačko stanovništvo u Unsko-sanskom kantonu gdje se, kako je istakao, situacija nije primirila ni za vrijeme epidemije

On je istakao teškoće s kojima se suočava stanovništvo u tom sanskom kantonu, posebno u seoskim sredinama.

Postoji određena straha među Srbima prema migrantima, ali ne toliko da ne smiju da izađu iz kuće, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, u centru "Bira" je prije dva dana prilikom policijskog pretresa pronađena velika količina oružja.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.